ZAGREB, 2. studenoga 2010. – U skladu s preporukama XIII. Olimpijskog kongresa (listopad 2009.) i Europskim projektom Athletes to Business (A2B), Hrvatski olimpijski odbor (HOO) sklopio je Sporazum o suradnji s Visokom školom Aspira

ZAGREB, 2. studenoga 2010. – U skladu s preporukama XIII. Olimpijskog kongresa (listopad 2009.) i Europskim projektom Athletes to Business (A2B), Hrvatski olimpijski odbor (HOO) sklopio je Sporazum o suradnji s Visokom školom Aspira o školovanju sportaša na studijskom programu stručnog studija Sportskog menadžmenta.

U nazočnosti glavnog tajnika HOO-a Josipa Čopa, pomoćnice glavnog tajnika za pravne poslove Biserke Vrbek, predsjednika Upravnog vijeća Aspire Alena Jerkunice, Sporazum su potpisali predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i dekan Visoke škole Aspira Željko Mrklić.

Polazeći od potrebe stvaranja odgovarajućih uvjeta obrazovanja kategoriziranih sportašica i sportaša koji su svoju sportsku vrijednost dokazali diljem svjetskih sportskih terena, ovim Sporazumom se kategoriziranim sportašima omogućuje stjecanje visokoškolskog obrazovanja na stupnju stručnog preddiplomskog studija, u trajanju od tri godine uz određene pogodnosti. Kategorizirani sportaši studij će moći upisati kao redovni ili izvanredni, a izvanredni studij će biti u potpunosti prilagođen obvezama vrhunskih sportaša (pripreme i nastupi na natjecanjima). Osigurano je praćenje nastave putem nastavnih materijala dostupnih u elektroničkom sustavu Merlin (e-učenje) kao i interaktivna komunikacija s profesorima, mentorima i asistentima; oslobađanje od pohađanja pojedinih oblika nastave uz njihovo praćenje e-učenjem; osiguranje posebnih ispitnih rokova i nadoknade obaveznih oblika nastave (vježbe); po potrebi sportaši studenti moći će produljiti apsolventski staž; bit će im dozvoljen upis u sljedeći semestar ili godinu studija ako stekne i do 30 posto manje ECTS bodova od onog koji je propisan studijskim programom; odobrenje mirovanja studentskih prava u godini studija u kojoj je student zbog sportskih obaveza izostao s više od 50 posto sati obveznih oblika nastave te brojne druge pogodnosti.

Temeljem ovog Sporazuma jednoj kategoriziranoj sportašici/sportašu kojeg temeljem odluke na studij uputi HOO, Visoka škola Aspira omogućava studiranje bez plaćanja školarine tijekom trajanja studija, a ostalim kategoriziranim sportašima, kao i onima za koje postoje opravdani razlozi (sportska ozljeda i sl.), za koju je HOO utvrdio posebnu preporuku, Visoka škola daje dodatne pogodnosti studiranja, uz plaćanje članarine s popustom od 10 posto na iznos školarine tijekom sve tri godine studija.
Studij sportskog menadžmenta na Visokoj školi Aspira u Splitu već pohađaju najbolja hrvatska sportašica Blanka Vlašić, skijašica Sofija Novoselić, taekwondoašice Lucija i Ana Zaninović, jedriličarka Tina Mihelić, Ivana Brkljačić i Igor Štimac.