Zagreb, 3. lipnja 2012. - U subotu, 2. lipnja na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na kojem i djeluje jedina katedra povijesti sporta, održana je godišnja Skupština Hrvatskog društva za povijest športa i tribina Društva na temu: "60. obljetnica prve hrvatske zlatne olimpijske medalje".

Zagreb, 3. lipnja 2012. - U subotu, 2. lipnja na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na kojem i djeluje jedina katedra povijesti sporta, održana je godišnja Skupština Hrvatskog društva za povijest športa i tribina Društva na temu „60. obljetnica prve hrvatske zlatne olimpijske medalje“.

Skupština pod predsjedavanjem predsjednika Darka Dujmovića okupila je oko 60 članova među kojima su ugledni povjesničari, sportski novinari, olimpijci, kroničari, istraživači i autori brojnih istraživačkih radova iz područja povijesti, hrvatskog ali i iseljeničkog sporta.

O prvoj hrvatskoj zlatnoj olimpijskoj medalji koju je osvojio četverac bez, u sastavu Bonačić, Šegvić, Trojanović i Valenta, sva četvorica Splićani, čak iz istog razreda, na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. godine (23.srpnja) govorio je Robert Kučić, povjesničar i predsjednik Komisije za povijest sporta iz Splita, jedine Komisije u Hrvatskoj, a koja je doprinijela uspostavi Kuće slave splitskog sporta.

Glavne teme Društva bile su potreba čuvanja sportske arhivske građe, njenog korištenja u istraživačke svrhe, svijest o važnosti djelovanja svakog pojedinca na istraživanju povijesti sporta. Skupština je jednoglasno izabrala uglednog profesora katedre povijesti sporta na KIF- u Sveučilišta u Zagrebu, doktora znanosti i člana Društva Zrinka Čustonju za predstavnika Nacionalnog vijeća povjesničara Hrvatske.

Pridružujući ovo područje znanstvenom i stručnom promišljanju očuvanja povijesti sporta koji ima značajan utjecaj na društvo u cjelini, skupštinari su se složili da se doskora poradi na specijaliziranoj publikaciji Društva. Zahvaljujući što je dio društvene odgovornosti preuzeo Hrvatski olimpijski odbor koji kao izdavač časopis Olimp objavljuje podlist povijesti, no Društvo smatra da je specijalizirani časopis kakav je već postojao, primjereniji stručnoj i znanstvenoj cjelovitosti povijesti sporta. Društvo je dalo i svoj doprinos javnoj raspravi o izmjenama Zakona o športu koje je u pisanoj formi uputilo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.