Ispis

ZAGREB, 22. prosinca 2014. - Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na sjednici održanoj 22. prosinca 2014. godine usvojilo je Prijedlog javnih potreba u sportu državne razine i proračun HOO-a za 2015. godinu kojim su planirani prihodi i rashodi u iznosu od 116,3 milijuna kuna.

Proračun je prilagođen trenutnim gospodarskim uvjetima, a kako se u predolimpijskoj godini i godini prvih Europskih igara ne bi dovelo u pitanje funkcioniranje razvojnih programa za sportaše i redovnih programa nacionalnih sportskih saveza, HOO će u najvećoj mogućoj mjeri racionalizirati svoje troškove. To uključuje i smanjenje plaća djelatnika, četvrto od 2009. godine, za 10 posto, što čini smanjenje od ukupno 30 posto u pet godina. Prijedlog proračuna HOO-a za 2015. godinu Vijeće je uputilo na usvajanje Skupštini koja će svoju sjednicu održati 29. prosinca.

Vijeće je na prijedlog Hrvatskog saveza za obaranje ruke uvrstilo u Nomenklaturu sportova i sportskih grana kao novi sport obaranje ruke. Ono ima status sporta u 40 zemalja, a Hrvatski savez za obaranje ruke, osnovan 2009. godine, ispunjava sve uvjete za uvrštenje svog sporta u Nomenklaturu.

Hrvatski pikado savez dobio je pozitivno mišljenje za organizaciju Svjetskog i Europskog prvenstva za juniore i seniore od 6. do 13. lipnja 2015. godine u Poreču, a Hrvatski šahovski savez za organizaciju Pojedinačnog prvenstva Europe za kadete i juniore od 20. rujna do 1. listopada 2015. godine također u Poreču. Pozitivno mišljenje za organizaciju Europskog kupa Karlovac open 7. i 8. veljače 2015. godine dobio je i Hrvatski kickboxing savez.

Na zahtjev Hrvatskog ragbijaškog saveza Vijeće je dalo pozitivno mišljenje o prijemu ragbijaša Jaia Ayoube i Maria Ozicha u hrvatsko državljanstvo. Oba igrača hrvatskog su porijekla te su sukladno pravilima Međunarodne ragbijaške federacije više puta nastupili za hrvatsku reprezentaciju, a prijemom u hrvatsko državljanstvo nastupili bi na kao članovi Hrvatske ragbi 7 reprezentacije na kvalifikacijama za OI Rio. (hoo/msč)