Ispis

ZAGREB, 3. prosinca 2014. - Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) odlučilo je na sjednici održanoj 3. prosinca 2014. godine uputiti nacrt Pravilnika o kategorizaciji sportaša članovima HOO-a na raspravu. Pravilnik bi zamijenio onaj postojeći iz 2007. godine, a njime bi se utvrdile kategorije sportaša u Hrvatskoj, postupak razvrstavanja sportaša u kategorije i tijela nadležna za predlaganje i utvrđivanje kategorizacije, oblici i način ostvarivanja potpora, naknada, nagrada i drugih prava koje sportske udruge mogu osigurati sportašima, kriteriji kategorizacije te način vođenja registra o kategoriziranim sportašima.

Pravilnik o kategorizaciji sportaša usko je vezan uz još jedan ključni dokument na čijem nacrtu HOO intenzivno radi, a to su Kriteriji za vrednovanje sportskih programa nacionalnih sportskih saveza (NSS) na temelju kojih će se sportovi rangirati u određene kategorije. HOO će pripremiti i predložiti Kriterije svojim članovima usprkos činjenici da je za njihovo utvrđivanje od velike važnosti Nacionalni program sporta kojeg je Vlada Republike Hrvatske sukladno članku 91. Zakona o sportu trebala podnijeti Hrvatskom Saboru u roku od devet mjeseci od dana stupanja na snagu tog Zakona, a koji nažalost ni nakon osam godina nije donesen.

Vijeće je usvojilo Projekt priprema i sudjelovanja hrvatskih sportaša na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine u Pyeongchangu. Predviđa se da će ukupni troškovi projekta iznositi nešto više od 10 milijuna kuna, što je za 19 posto manje od troškova projekta ZOI Soči. Usvojen je i Projekt Olimpijskog festivala europske mladeži (EYOF) koji se održava u siječnju 2015. godine u Voralbergu i Lihtenštajnu, a na kojem će nastupiti šest mladih hrvatskih sportaša u alpskom skijanju, skijaškom trčanju, biatlonu i umjetničkom klizanju.

Hrvatski sambo savez, trenutno privremeni član HOO-a, podnio je zahtjev za prijem u punopravno članstvo. Kako Savez ispunjava sve uvjete, Vijeće će predložiti Skupštini HOO-a da Hrvatski sambo savez primi u punopravno članstvo neolimpijskog sporta.

Hrvatski hokejski savez dobio je pozitivno mišljenje Vijeća HOO-a za organizaciju Prvenstva Europe za juniore u dvoranskom hokeju u 2015. godini u Svetom Ivanu Zelini, a pokroviteljstva su prihvaćena za Dubrovački međunarodni polumaraton i utrku dubrovačkim zidinama 10. svibnja 2015. godine te Prvu novogodišnju uličnu utrku DuRun10k 1. siječnja 2015. godine u Dubrovniku.

Vijeće je, na zahtjev Hrvatskog plivačkog saveza, dalo pozitivno mišljenje o prijemu plivača Antona Louija Lončara u hrvatsko državljanstvo. Radi se o perspektivnom plivaču rođenom u SAD-u koji se u budućnosti želi natjecati pod hrvatskom zastavom.

Spomenimo da će se na Velikom danu hrvatskog sporta 18. prosinca u hotelu Westin dodijeliti nagrade najuspješnijim sportašicama, sportašima i trenerima. (hoo/msč)