Stupanjem na snagu novog Zakona o športu (NN br. 71 od 28. lipnja 2006. godine), Hrvatski olimpijski odbor i sve njegove članice moraju uskladiti statute i druge pravne akte sa zahtjevima odredbi n...

Stupanjem na snagu novog Zakona o športu (NN br. 71 od 28. lipnja 2006. godine), Hrvatski olimpijski odbor i sve njegove članice moraju uskladiti statute i druge pravne akte sa zahtjevima odredbi novog Zakona. No, prije registracije statuta članica pri županijskim uredima za opću upravu, sve članice HOO-a dužne su pribaviti suglasnost Hrvatskog olimpijskog odbora. Bit će to dugotrajan i zahtjevan posao za Hrvatski olimpijski odbor i sve njegove članice no uz zajednički rad dužni smo i poštivati rokove, rekla je pomoćnica glavnog tajnika HOO-a za pravne i kadrovske poslove Biserka Vrbek na kolegiju tajnika nacionalnih sportskih saveza održanom u srijedu 18. listopada 2006, pod predsjedavanjem glavnog tajnika HOO-a Josipa Čopa. Novine u Zakonu odnose se na uspostavljanje dva Registra u koje se upisuje nacionalni sportski savez. Dosadašnji Registar udruga RH i novi Registar sportskih djelatnosti.

Prilagodbom statuta, nacionalni sportski savezi moraju utvrditi zadaće koje propisuje novi zakon, uvjete za članstvo u savezima te uvjete za ostvarivanje prava na sudjelovanje u radu sportskih udruga i njihovim tijelima, kako bi se izbjegli sukobi interesa. Glavni tajnik HOO-a Josip Čop informirao je tajnike nacionalnih sportskih saveza kako HOO radi na pripremi tri nova razvojna programa kojima bi se svaki sportaš materijalno i financijski pratio od samih početka razvojnog puta, od najmlađe dobne kategorije do statusa vrhunskog sportaša. Uz postojeći Individualni program posebne skrbi o mladim sportašima te program sufinanciranja rada vrhunskih, kvalitetnih i trenera mlađe dobne kategorija sportaša, prema riječima glavnog tajnika, na ovaj način bi HOO zaokružio skrb o dva osnovna segmenta sporta, sportaš i trener, te stvorio preduvjete visokih sportskih dometa. Prijedlozi novih razvojnih programa naći će se i na dnevnom redu 26. sjednice Vijeća koja će se održati u ponedjeljak, 23. listopada 2006. godine. 75 sportaša u olimpijskom programu za Peking 2008. Šef Misije hrvatske olimpijske delegacije na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. Damir Šegota održao je istog dana sastanak s tajnicima nacionalnih sportskih saveza olimpijskih sportova kako bi ih izvijestio o tijeku provedbe projekta nastupa hrvatskih sportaša.

Prema izvješću, trenutačno u olimpijskom programu za Peking 2008. ima 75 sportaša, od kojih su jedan evidentni (Snježana Pejčić), te 43 "A" i 31 "B" potencijalni kandidat, a u skladu s kriterijima o razvrstavanju sportaša kandidata za Igre u Pekingu, te procjenama Ureda za olimpijskih program HOO-a. Proračun za realizaciju projekta u 2007. godini, u kojem se očekuje i veći broj športaša korisnika sredstava, prema očekivanjima bit će povećan za 40 posto u odnosu na 2006. godinu, te će iznositi 14.750.000 kuna. Damir Šegota, ujedno i vršitelj dužnosti direktora Ureda izvijestio je glavne tajnike saveza o provedbi zdravstvene skrbi te sufinanciranju stručnog rada s olimpijskim kandidatima, a koji su na razini predviđenih planova.