Ispis

ZAGREB, 8. veljače 2012. – Prije 20 godina, 8. veljače 1992., hrvatski su sportaši prvi puta nastupili na Olimpijskim igrama pod vlastitom zastavom. Bilo je to na XVI. Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u francuskom Albertvillu, samo 17 dana nakon što je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) 17. siječnja 1992. privremeno priznao Hrvatski olimpijski odbor (HOO).

Našu malu, ali po važnosti veliku hrvatsku olimpijsku delegaciju vodila je šefice Misije Sanda Dubravčić Šimunjak, olimpijka s dva nastupa na ZOI (Lake Placid 1980. i Sarajevo 1984.) te jedina od hrvatskih športaša koja je zapalila olimpijski plamen na otvaranju Igara (ZOI Sarajevo 1984.). Članovi delegacije bili su umjetnički klizači Željka i Tomislav Čižmešija, alpski skijaš Vedran Pavlek, skijaški trkač Siniša Vukonić, treneri Ozren Müller, Mladen Mumelaš i Darko Štimac te liječnik Ivan Drinković. Na svečanosti otvaranja hrvatsku je zastavu nosio Tomislav Čižmešija.

Kako bi podsjetio na taj za hrvatski sport povijesni događaj, HOO je na svečanom ručku u hotelu Panorama okupio članove hrvatske olimpijske delegacije ZOI Albertville 1992. Svoje uspomene podijelili su s članovima delegacije i novinari Božo Sušec, Mićo Dušanović te Branko Vekić koji su izvještavali sa Igara 1992. Prisjetili su se i onih sudionika koji danas više nisu među nama, klizačkog trenera Mladena Mumelaša te doajena sportskog novinarstva Borisa Mutića. Ručku su nazočili član MOO-a i tadašnji predsjednik HOO-a Antun Vrdoljak, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, glavni tajnik HOO-a Josip Čop, dopredsjednici HOO-a Nada Senčar i Slavko Goluža te članica Vijeća HOO-a Morana Paliković Gruden.

„Nikada nećemo zaboraviti najavu spikera na svečanosti otvaranja, dok smo izlazili na stadion: A sad, dame i gospodo, siguran sam da nitko od vas neće ostati sjediti. Ustanimo i pozdravimo: Hrvatska prvi put na Olimpijskim igrama!“ složili su se naši sudionici oko najemotivnijeg trenutka ZOI Albertville 1992. u kojem su svi posjetitelji na stadionu ustali i pljeskom popratili hrvatsku olimpijsku delegaciju.