Ispis

ZAGREB, 10. rujna 2011. (Hina) - Svečanom akademijom u Hrvatskome narodnome kazalištu u Zagrebu završila je proslava obilježavanja 20. obljetnice osnutka Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) uz nazočnost Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, predsjednice Vlade Jadranke Kosor, počasnog gosta predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Jaquesa Roggea, te brojnih drugih uglednika.

Olimpijci, sportaši, sportski dužnosnici, te strani i domaći uzvanici pritom su se prisjetili najsjajnijih trenutaka hrvatskog sporta u proteklih 20 godina, a posebni pljesak svih nazočnih u HNK-u dobio je izlazak na pozornicu većeg dijela hrvatskih osvajača olimpijskih odličja, uz izuzetak Ivice i Janice Kostelića, te Blanke Vlašić, koji su ipak zbog priprema propustili svečanost. Pritom je uime Kluba hrvatskih olimpijaca Dubravko Šimenc zatražio podršku za zlatnog rukometaša iz Atlante 1996. Iztoka Puca, koji se teško bolestan bori za život.

Otvarajući svečanu akademiju predsjednik HOO-a Zlatko Mateša zahvalio je svim hrvatskim sportašima koji su bilježili velike međunarodne uspjehe u 20 godina postojanja krovne organizacije hrvatskog sporta.

"Sve te generacije sportaša pokazali su nam put kojima moramo slijediti u životu. Uz sportaše, zahvalio se bi se i ljudima iz sjene, trenerima i sportskim dužnosnicima na njihovu veliku doprinosu, dok sam iznimno ponosan na mlade naraštaje, naše nade koje će sigurno slijediti put njihovih slavnih prethodnika", kazao je Mateša.

Počasni gost predsjednik MOO-a Jaques Rogge kazao je na samom početku svog pozdravnog govora kako je nazočnost hrvatskog državnog vrha na svečanosti znak njihove snažne potpore olimpijskom pokretu i sportu općenito.

"HOO je doista postao učinkovit i poduzdan partner cijeloj međunarodnoj olimpijskoj obitelji, aktivno sudjelujući u naporima MOO-a da privuče što više mladih ljudi sportu. U samo 20 godina hrvatski sportaši su blistali na međunarodnoj sceni, na olimpijskim igrama Hrvatska je osvojila ukupno 27 medalja, što je za naciju od samo 4.5 milijuna stanovnika izuzetan uspjeh vrijedan divljenja. Sjećamo se hrvatskih košarkaša i rukometaša, Janice Kostelić i Blanke Vlašić, te brojnih drugih talentiranih hrvatskih sportaša koji su uzori mlađim naraštajima u Hrvatskoj, ali i u svijetu", kazao je Rogge, koji je potom predsjedniku HOO-a Mateši kao dar za 20-godišnjicu postojanja predao posebnu plaketu MOO-a.

Prvi predsjednik HOO-a i član MOO-a Antun Vrdoljak prisjetio se teških, ratnih vremena u kojima je Hrvatska dobila svoju krovnu sportsku organizaciju.

"HOO je u potpunosti djelo mladih hrvatskih ljudi. Jedan dio njih je otišao u rat, u Vukovar i ostala ratišta braniti domovinu, dok su sportaši na međunarodnim natjecanjima dali također svoj veliki doprinos da se čuje za mladu državu Hrvatsku. Posebno naglašavam da je HOO bio prva međunarodno priznata hrvatska udruga, te da su samo nekoliko dana nakon priznanja Hrvatske naši sportaši nastupili po prvi puta pod hrvatskom zastavom na Zimskim olimpijskim igrama u Albertvilleu", ustvrdio je Vrdoljak.


Svečanost je uveličala i dodjela nagrada koje nose ime Dražena Petrovića za najbolje perspektivne športašice, športaše, te ženske i muške ekipe mlađih dobnih kategorija. Tako su kao najperspektivniji hrvatski sportaši izabrani stolnotenisačica Lea Rakovac, plivač Mihael Vukić, ženska juniorska stolnoteniska ekipa i hrvatska muška košarkaška reprezentacija do 16 godina.

Velikom danu hrvatskog sporta kao posebni gosti iz inozemstva nazočili su i predsjednik Europskih olimpijskih odbora (EOO) Patrick Joseph Hickey, potpredsjednik EOC-a Alexander Koslowski, predsjednik Španjolskog olimpijskog odbora Alejandro Blanco i predsjednik Rumunjskog olimpijskog odbora Octavian Morariu.