SPLIT, 4. lipnja 2010. - Europsko prvenstvo najstarije olimpijske klase Zvijezda je toskanski gradić Viareggio na obali Ligurskog mora, od 5-13. lipnja 2010.

SPLIT, 4. lipnja 2010. - Europsko prvenstvo najstarije olimpijske klase Zvijezda je toskanski gradić Viareggio na obali Ligurskog mora, od 5-13. lipnja 2010. Na EP-u će nastupiti 150 „stela“ iz 27 zemalja cijelog svijeta od kojih je devet izvan Europe.
Od naših jedriličara Ligurskim morem jedrit će: Mate Arapov i Ante Šitić predstavnici flote Dalmacija, Marin Lovrović - Siniša Mikuličić i Dan Lovrović - Antonio Arapović iz flote Kvarner. Sve naše posade pripadaju 17. Dunavsko alpskom distriktu. Distrikti i flote jedinstvena su podjela u klasi Zvijezda koju nećete pronaći u nijednoj drugoj klasi i od koje se u ovoj tradicionalnoj i konzervativnoj klasi ne odustaje. Prvi dan jedrenja je ponedjeljak 7. lipnja. Jedri se jedna regata dnevno, što je i uobičajeno u ovoj klasi, a planirani završetak je subota kada je po rasporedu ceremonija završne svečanosti (nedjelja 13. lipnja je rezervni dan).
Između ostalih jedriličara tu je Torben Grael, Brazilac s dva olimpijska zlata i broncom. Torbena trenutno krasi titula Jedriličara svijeta, godišnja nagrada koja se dodjeljuje na ISAF konferenciji. Zatim su tu i Iain Percy i Andrew Simpson svjetski i olimpijski pobjednici. Lars Grael dvostruki brončani olimpijac. Robert Scheidt, osvajač tri medalje na Olimpijskim igrama i kormilar Luna Rossse, svjetski prvak u više klasa pa i u zvijezdi i Bruno Prada. Svjetski prvaci 2009., George Szabo i Rick Peters. Freddy Loof, svjetski prvak 2001. i 2004., Xavier Rohart svjetski prvak 2003 i 2005. Flavio Marazzi i mnogi drugi vrhunski jedriličari.
Interesantno je da nakon dugog vremena prvi po kriteriju HJS-a u klasi Zvijezda nije netko iz obitelji Lovrović. Kao prvi po kriteriju nakon regate u Medembliku nastupiti će Mate i Ante. Predsjednik Lovorvić ponovo će nastupiti s talijanom Bennamatijem.
Ovaj tjedan pratit ćemo nastupe naših jedriličarki i jedriličara na tri Europska prvenstva: Zvijezdi, Laser Standardu i Laser Radialu. U svim ovim klasama nastupili smo na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, a za London 2012. se spremamo s puno više iskustva.