Ispis

Platak, 11. rujna 2021. - Povodom obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana (HOD) i 30. obljetnice utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), na Platku je održan Festival sportske rekreacije "Platak 2021." Bio je to veliki finale manifestacije koju je organirao Savez sportske rekreacije „Sport za sve" pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije (PGŽ) i u suradnji sa Zajednicom sportova PGŽ-a i Hrvatskim olimpijskim odborom.

 

Već od ranih jutarnjih sati kolone su automobila krenule put Platka, a sudionike je dočekalo lijepo vrijeme te izuzetno pozitivna atmosfera koja se održala do kraja programa. A on je započeo Danom otvorenih vrata GSC-a Platak kojeg su iskoristili posjetitelji svih generacija te se čekao red za tubing, trampoline, automobile na pedale i ostale zanimljive sadržaje. Nastavak programa privukao je brojne ljubitelje nordijskog hodanja (programi “Korakom do zdravlja” i “Svaki korak je važan” - program za ososbe s invaliditetom, u suorganizaciji s KŠR Gorovo), planinarenja (PD Kamenjak Rijeka), a krenuo je i program “Roditelji i djeca u prirodi” (SŠSD PGŽ-a). Lijep broj sudionika okupila je i Biciklijada u suorganizaciji s BK Grobnik, dok je DGK Eagle održao promociju zanimiljivog disc golfa. Streličari SK Ajkule bili su itekako privlačan punkt te su pripadnici brojnih generacija upoznali osnove streličarstva i okušali se u ovoj zanimljivoj disciplini.

Uz sve navedene aktivnosti, posjetitelji su se pridružili javnom treningu s trenerom, magistrom kineziologije Mariom Mlinarićem, a ovaj se program potvrdio kao jedan od vodećih u Hrvatskoj. Uz “MM Trening”, na programu je bio i Body Core program uz Tatjanu Stakić te Stretching program uz Milenu Obradović Konjevoda. Održane su i zanimljive olimpijske radionice za djecu u organizaciji Hrvatske olimpijske akademije (HOA), laička prva pomoć, mjerenje tlaka, prezentacija reanimacije uz primjenu automatskog vanjskog defibrilatora Društva Crvenog križa PGŽ te kutak “Živjeti zdravo” Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo na kojem je bio postavljen Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece te savjetodavni kutak za pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost odraslih. Najmlađima je itekako bilo zanimljivo jahanje konja, a odlično je posjećena bila i Sportsko-rekreativna zona za djecu. Provedbu svih rekreativnih aktivnosti na Platku organizirao je Klub za sportsku rekreaciju Gorovo.

Svečani dio Hrvatskog olimpijskog dana održan je na središnjoj pozornici, a okupljenima su se obratili predsjednik Saveza sportske rekreacije “Sport za sve” PGŽ-a Mladen Pokrajčić, dopredsjednik Općinskog vijeća Čavle Alen Knežević te Katja Kukec, glavna tajnica ZSPGŽ-a koja je okupljene pozdravila i u ime župana Primorsko-goranske županije. Sudionicima se potom obratila prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, voditeljica projekta Živjeti zdravo, koja je posebno naglasila ulogu tjelesnog odgoja i tjelesnu aktivnost  djece te izrazila veliko zadovoljstvo da se na tom polju organiziraju brojni projekti. Završnu riječ i čast da svečano otvori program Hrvatskog olimpijskog dana imao je glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora mr. sc. Siniša Krajač. I u njegovu govoru naglasak je stavljen na važnost bavljenja tjelovježbom i sportom za zdravlje cijele nacije. Čin svečanog otvaranja simbolično je označen puštanjem bijelih golubova koji su kao simbol mira poletjeli zrakom iznad Platka, na oduševljenje svih nazočnih.

Program, koji je nastavljen do kasnih popodnevnih sati, održan je s ciljem promicanja važnosti bavljenja sportom i olimpijskih načela izvrsnosti, te je bio namijenjen svima -  djeci, roditeljima, sportskim zajednicama, školama, vrtićima, društvima sportske rekreacije i svima ostalima. Pokazao se kao pun pogodak, a posjetitelje je svakako razveselio i podatak da je HOO za ovu prigodu pripremio 1000 majica i kapa za sudionike pa se tako Platak zabijelio jer su svi pohitali obući majice i staviti kape na glavu. Bila je to doista sjajna slika koja je stavila pečat na ovaj poseban dan.