Zagreb, 26. prosinca 2018. - U 67. anketi Sportskih novosti, prema većinskim glasovima 322 novinara iz 54 redakcije, sportašicom i sportašem godine na izmaku proglašeni su ponajbolja svjetska atletičarka Sandra Perković i trostruko potvrđeni najbolji svjetski nogometaš Luka Modrić. Sandri je to sedmi naslov zaredom, dok je Luka dobio svoj prvi pokal SN-a, kao šesti nogometaš-laureat u SN-ovu izboru. Na taj način potvrđeni su pojedinačni laureati HOO-ava izbora otprije sedam dana, kao i nogometna reprezentacija sa SP-a u Rusiji kao najbolja momčad godine. U konkurenciji najboljih ženskih ekipa laureat je hrvatska reprezentacija u samostrelu.

Kako bi za iznimno uspješnu sportsku 2018. godinu bilo što više nagrađenih, SN su posebnim priznanjem za iznimno sportsko postignuće nagradili članove teniske reprezentacije - pobjednike Davisova Kupa, te svjetske prvake u veslanju - braću Sinković, i jedrenju - braću Fantela.

Trofej Sportskih novosti za fair play pripao je biciklistu Marinu Rantešu, koji je upravo na prijamu u HOO-u povodom osvajanja Svjetskog klupu u BMX Freestyleu, premijerno ispričao kako je posudio kotač suparniku, Australcu Loganu Martinu, da završi nastup nakon puknuća gume na Svjetskom kupu u Edmontonu (Kanada). Tom prilikom Australac je premašio i vrijeme dotad vodećeg Varaždinca te osvojio zlato...

U obilju zahvala i blagdanskih čestitki na svečanosti SN-a u HRT-ovom studiju Anton Marti, glavni urednik SN-a Mario Zorko u uvodnom je govoru apostrofirao koliko sportaši doprinose promociji hrvatskog imena i imidža u svijetu, a zauzvrat su na dnu europske ljestvice po Eurostatovu istraživanju udjela izdvajanja za sport iz državnog proračuna. Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša čestitao je svim laureatima, ali i svim ostalim sportašima koji su Hrvatskoj u ovoj godini donijeli oko 300 medalja s međunarodnih natjecanja. (hoo/vk)