Zagreb, 20. prosinca 2018. - Članovi skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na svojoj su 51. sjednici u Zagrebu jednoglasno prihvatili Prijedlog javnih potreba sporta državne razine i Financijski plan HOO-a za 2019. godinu u iznosu od oko 170 milijuna kuna, što predstavlja povećanje od oko 9,5 posto. Uoči skupštine svim je zastupnicima podijeljen tekst Eurostatova istraživanja o udjelu hrvatskog sporta u proračunu RH, skupa s podacima o utjecaju sporta na porast potrošnje i punjenje državnog proračuna tijekom nogometnog SP-a 2018., što je predsjedavajući Zlatko Mateša popratio riječima:

- Ovaj materijal sadrži ono što stalno tvrdimo, a to je da hrvatski sport više daje nego što dobije od države. Nisu nam vjerovali, ali sada, kada je to objavio Eurostat, svi mogu uvidjeti o čemu smo pričali. Na temelju ovoga trebamo zatražiti da se u Nacionalnu strategiju sporta ugradi i izdvajanje za sport, realno za stanje u našem društvu i državi. Prema predočenim pokazateljima, radilo bi se o iznosu od oko 900 milijuna kuna, što je razina kojoj bismo trebali težiti da je dosegnemo u budućnosti.

Članovi skupštine dobili su informaciju o pet višesportskih priredbi (zimski EYOF u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, ljetni EYOF u Bakuu, Europske igre u Minsku, Svjetske igre na pijesku u San Diegu te Mediteranske igre na pijesku u Patrasu), na kojima će sudjelovati hrvatski sportaši i sportašice u 2019. godini, a prihvatili su i izmjene i dopune Projekta OI Tokio 2020. te Projekt ZOI Peking 2022. godine. Jednako tako, prihvaćeno je i Revizorsko izvješće tvrtke Interexpert o financijskom poslovanju HOO-a u 2017. godini. 

Jednoglasno su potvrđene i odluke Vijeća HOO-a s početka prosinca ove godine o statusnim promjenama nacionalnih sportskih saveza u članstvu HOO-a. Hrvatski savez za obaranje ruku promijenio je status članstva u olimpijskoj udruzi. Iz statusa pridruženog člana postao je punopravni član HOO-a u skupini neolimpijskih sportova. Hrvatski ju-jitsu savez također je promijenio status - iz privremenog u pridruženog člana HOO-a.
Nažalost, dva nacionalna sportska saveza ostala su bez članstva u HOO-u. Hrvatski kasački savez prestao je s radom, kao i Hrvatski kriket savez, koji ne može udovoljiti visokim kriterijima svoje međunarodne federacije.
No, HOO je i bogatiji za dva nova saveza, u privremeno članstvo primljeni su Hrvatski lacrosse savez i Hrvatski flying disc savez.
Glavni tajnik HOO-a Josip Čop izvijestio je da će nacionalnim sportskim savezima, koji pravodobno pošalju potrebnu dokumentaciju, do kraja godine biti isplaćena preostala financijska sredstva. (hoo/vk)