Zagreb, 7. prosinca 2018. - S obzirom na to koliko sport Hrvatskoj znači i donosi, izdvajanja iz državnog proračuna za sport trebala bi biti i višestruko veća - čulo se na 21. sjednici Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), održanoj u prostorijama nacionalne olimpijske udruge u Zagrebu pod predsjedavanjem čelnika HOO-a Zlatka Mateše. Na dnevnom redu bile su čak 23 točke, neke od njih i s brojnim dodacima.

 

Program javnih potreba sporta državne razine i Financijski plan HOO-a za 2019. godinu bila je članovima Vijeća najintrigantnija točka dnevnog reda, a gornji zaključak višekratno je ponovljen nakon što je prihvaćen prijedlog proračuna nacionalne olimpijske udruge za iduću godinu u iznosu od oko 170 milijuna kuna (169.920.325 kn). Radi se o povećanju za 9,49 posto u odnosu na 2018. godinu.

- Eurostat je objavio da je sa 0,07 posto BDP-a Hrvatska po izdvajanjima za sport na dnu ljestvice europskih država, a kad se uzme u obzir da je tijekom nogometnog Mundijala uprihodovano 13 milijardi kuna, odnosno 5 milijardi kuna više nego obično, s pravom se nameće zahtjev da sportu treba više dati i iz državnog proračuna - prisnažio je Mateša.

Financije su bile glavna tema i zahtjeva Hrvatskog veslačkog saveza za prenamjenu novca iz ovogodišnjeg redovnog programa za kupnju trenažne i natjecateljske opreme. Procijenjena vrijednost opreme je oko 767.000 kuna.
Iz dvaju nacionalnih sportskih saveza stigle su zamolbe za promjenu statusa, što je i usvojeno, pa Hrvatski savez za obaranje ruku postaje punopravni, a Hrvatski ju-jitsu savez pridruženi član HOO-a. S druge strane - zbog neaktivnosti ili nemogućnosti djelovanja, članstvo u HOO-u prestaje Hrvatskom kasačkom i Hrvatskom kriket savezu.
Prihvaćeni su i brojni normativni akti - od Pravilnika o kategorizaciji sportaša, dopunjenih pravila za korisnike razvojnih programa HOO-a, kao i o kvalifikacijskim kriterijima za nove sportove koji će biti na programu OI u Tokiju 2020. U Olimpijski program Tokio 2020. sa statusom predolimpijskog kandidata od 1. prosinca uvršten je biciklist Marin Ranteš (BMX), a od istoga datuma potencijalna olimpijska kandidatkinja je i taekwondašica Matea Jelić. Pozitivno mišljenje za prijam u hrvatsko državljanstvo dobio je Hrvatski kuglački savez za Makedonca Bojana Vlakevskog, kao i Hrvatski kickboxing savez, Hrvatski orijentacijski savez i Hrvatski savez za obaranje ruku za domaćinstva međunarodnih natjecanja u RH tijekom 2019. i 2020. godine. Pokroviteljstvo HOO-a dobili su Hrvatski kickboxing savez za Karlovac Open 2019., te Hrvatski auto i karting savez za organizacijske projekte u Hrvatskoj u iduće tri godine.
Predsjednik HOO-a najavio je nastavak potpore hrvatskim trenerima u rješavanju njihova (mirovinskog) statusa. Započetak je predložio osnivanje trenerske udruge, po uzoru na Hrvatski klub olimpijaca, preko koje bi se lakše izborili za svoja prava.

Vijeće HOO-a potvrdilo je da će se svečanost Velikog dana hrvatskog sporta, na kojoj će biti nagrađeni najuspješniji sportaši, treneri i dužnosnici, održati 19. prosinca, a skupština HOO-a sutradan u Zagrebu. (hoo/vk)