Zagreb, 22. svibnja 2018. - U prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) u utorak je 17. sjednicu u aktualnom sazivu održalo Vijeće nacionalne olimpijske udruge. Početak je bio u znaku duge i konstruktivne rasprave na temu Pravilnika o kategorizaciji sportaša. Primjedbe su stigle iz klizačkog, teniskog, košarkaškog i jiu-jitsu saveza, a jedna od njih je donja dobna granica za kategoriziranje sporta(šic)a.

Prema prijedlogu iz klizanja, to je 12. godina, kod tenisa je to 14. Drugi problem je ostvarenje kriterijskog rezultata u neadekvatnoj domaćoj konkurenciji. Primjerice, pod okriljem Hrvatskog klizačkog saveza djeluje pet klubova, svi u Zagrebu. O ovoj tematici bit će riječi i na idućoj sjednici Vijeća jer će ravnatelj HOO-ova Odjela za istraživanje i unaprjeđenje razvojnih programa Neven Šavora pripremiti prijedloge za rješenje spomenutih primjedbi.     

U točki o nomenklaturi sportova Hrvatski sportski plesni savez uskladio je svoje sportske grane s pravilima Svjetske plesne federacije, a taj akt podržalo je i Vijeće HOO-a.  

U brizi za sve sportaše HOO je inicijator uvođenja naknada za vrhunska sportska postignuća u neolimpijskim sportovima i neolimpijskim disciplinama olimpijskih sportova. Mnogi vrlo trofejni hrvatski sportaši ne dobivaju državnu naknadu za sportsku izvrsnost, a vrhunskim su rezultatima proslavili svoju zemlju (Nikola Dragaš, Biserka Perman, Tomislav Crnković…). Prihvaćen je kriterijski prijedlog iz radnog teksta da se vrednuje osvojeno svjetsko zlato u konkurenciji sportaša barem s tri kontinenta te da se pravo na trajnu mjesečnu naknadu stječe nakon napunjenih 45 godina života. Prijedlog je prihvaćen uz tri suzdržana glasa. Predsjedavajući sjednici, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša izvijestio je članove Vijeća o inicijativi nacionalne olimpijske udruge za uvođenje trajnih naknada i trofejnim trenerima.

 - Imamo trenere s osvojenim olimpijskim i svjetskim medaljama i treba im dati dostojanstven status. U Hrvatskoj je 11 kategorija povlaštenih mirovina, jednu takvu kategoriju zaslužuju i naši vrhunski treneri - poruka je čelnika HOO-a.

U razvojnim programima HOO-a bilo je nekoliko izmjena i dopuna. Jedriličarke Ursula Balas i Mare Milić uvrštene su od 1. svibnja u Razvojni program I, a od istog nadnevka korisnici Razvojnog programa II/1 postali su taekwondaši Marin Šavija i Lena Stojković. Boksač Marko Milun i strijelac Marin Čerina sa 1. travnja su uvršteni u Razvojni program III, iz kojega u Olimpijski program Tokio 2020. prelaze judašica Ivana Marenić i jedriličar Josip Olujić (umjesto Ivana Kljakovića Gašpića koji je izgubio status). Tri su promjene na listi trenera sufinanciranih od HOO-a u 2018. godini. Na prijedlog Hrvatskog mačevalačkog saveza, umjesto Irene Šuljić u kategoriju Trenera za razvoj pojedinog sporta sa 1. svibnja uvršten je Roko Mandić, a slično je postupio i Hrvatski kickboxing savez, zamiienivši Željka Derdića Ivicom Spevecom u kategoriji Kvalitetni treneri. Novi košarkaški izbornik Dražen Anzulović uvršten je u kategoriju Trenera ekipnog olimpijskog sporta.

Hrvatski baseball savez zatražio je od HOO-a preporuku za prijam u hrvatsko državljanstvo četvorice bejzbolaša - Alexandera Diaza Lezame iz Venezuele, Christophera Ciattia i Ronalda Krsolovica iz SAD-a te Justina Olica iz Kanade. Baseball je olimpijski sport na Igrama 2020. pa agilno vodstvo HBS-a slaže reprezentaciju koja će pokušati izboriti olimpijsku „vizu“.

Vijeće HOO-a dalo je pozitivno mišljenje i za organizaciju gimnastičkog Challenger kupa u Osijeku iduće godine, kao i za EP u umjetničkom klizanju početkom 2021. godine. Dva ovogodišnja događaja dobila su pokroviteljstvo HOO-a - lipanjski EP u motokrosu u Jastrebarskom i obilježavanje 115. obljetnice HAŠK Mladost u studenome u Zagrebu. (hoo/vk)