Zagreb, 27, prosinca 2017. - Konačno vidim spravu na kojoj se natječem! - izjavio je Tin Srbić nakon uspješno odrađene laserske korekcije vida u Zagrebu.Tako je svjetski gimnastički prvak na preči i najbolji hrvatski sportaš 2017. godine u izboru HOO-a i Sportskih novosti, zahvaljujući suradnji Hrvatskog olimpijskog odbora i Klinike Svjetlost, riješio problem s vidom.

- Nosim naočale od svoje 15. godine, od prvog razreda srednje škole, a do danas mi se dioptrija popela do -2,75 na lijevom i -2,25 na desnom oku. Uz to sam imao i astigmatizam. Dugo sam razmišljao o laserskoj korekciji vida, a zahvaljujući Klinici Svjetlost i Hrvatskom olimpijskom odboru, sada sam to konačno i uspio realizirati. Nikada se nisam usudio trenirati ili natjecati s lećama, jednostavno, bilo me strah što ako mi pri tim velikim silama pod kojima „letim“, ispadnu iz očiju. Zato sam cijelo vrijeme trenirao i natjecao se s dioptrijom, ali jasno, bez naočala. Naučio sam sve raditi na osjećaj. U prijevodu, nisam dobro ni vidio spravu na kojoj se natječem. Smiješno, ali tako je bilo. Sve do sada kada ću konačno vidjeti preču!

Tin ovih dana odrađuje samo lakše treninge, no već od sljedećeg tjedna ponovno će nastaviti s pripremama pod maksimalnim intenzitetom za nadolazeću sezonu u kojoj ga u kolovozu čeka nastup na Europskom prvenstvu u Glasgowu (9-12. kolovoza), obrana svjetskog zlata u Dohi (25. listopada - 3. studenoga) te serija turnira Svjetskog kupa.

- Još mi je čudno - sve vidjeti, ali lako je naviknuti se na pozitivne stvari. Naočale ću si ostaviti samo za uspomenu, a sada jedva čekam prvi pravi trening s „novim očima“. Zezaju me prijatelji kakve ću rezultate sada imati kada ću konačno vidjeti preču. Više od zlata ne mogu, ali nadam se da će sada biti više zlatnih medalja - poručio je Tin Srbić, zahvaljujući i doktorici Maji Bohač na uspješnom zahvatu.

Srbić je dobio i prestižno priznanje Svjetske gimnastičke federacije (FIG) koja ga je darivala titulom svjetske gimnastičke klase (World Class Gymnast). Odličje je to koje se dodjeljuje samo najboljim gimnastičarima svijeta.

- Iskreno, iznenadilo me ovo priznanje i moram priznati da lijepo zvuči ta titula. Nisam to očekivao, ali ponosan sam što je i Svjetska gimnastička federacija prepoznala moje rezultate u ovoj godini. Trudit ću se opravdati taj epitet i u nadolazećoj sezoni i s ponosom ću nositi i čuvati tu značku. Imat će posebno mjesto pored zlatne medalje iz Montreala - rekao je Tin Srbić. (hgs/hoo)