Zagreb, 14. ožujka 2017. - Glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Josip Čop održao je u utorak, 14. ožujka kolegij tajnika nacionalnih sportskih saveza (NSS) kojem su nazočili i predstavnici Središnjeg državnog ureda za šport (SDUŠ), Darko Vučić i Nataša Muždalo.

Glavni tajnik HOO-a izrazio je zadovoljstvo što je SDUŠ prihvatio argumente krovnih sportskih organizacija te je za financiranje programa javnih potreba u sportu u 2017. godini raspodijelio ukupno 156,1 milijun umjesto planiranih 144,7 milijuna kuna. Prve operativce NSS-a izvijestio je i o jučerašnjem sastanku predsjednika HOO-a Zlatka Mateše i dopredsjednika HOO-a s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i državnom tajnicom za sport Janicom Kostelić, na kojem je izaslanstvo HOO-a predstavilo Mjere za unapređenje sporta. Najavio je i skorašnji sastanak s ministrom obrane RH Damirom Krstičevićem na temu zapošljavanja vrhunskih sportaša u Oružanim snagama RH te vraćanja statusa djelatne vojne osobe već zaposlenim sportašima.

 

Važna novost za NSS-e i sportaše je da će HOO od 16. ožujka naplaćivati upravne pristojbe. HOO je dužan, kao pravna osoba s javnim ovlastima, naplaćivati upravne pristojbe za podnošenje zahtjeva za izdavanje te izdavanje rješenja o kategorizaciji sportaša, potvrdio je to Središnji ured Porezne uprave na upit HOO-a.

 

Stručna služba HOO-a na kolegiju je predstavila novu aplikaciju putem koje će NSS-i od kraja 2017. godine predlagati korisnike razvojnih programa. Na taj će se način NSS-ima olakšati procedura prijave sportaša, a istodobno će se informatizacijom stvoriti baza podataka i podloga za analize. Radi još učinkovitije suradnje Dijagnostičkog centra Kineziološkog fakulteta u Zagrebu s članicama HOO-a, trenutno se razvijaju testovi prilagođeni potrebama pojedinih sportova, a od 2018. godine s radom bi trebao započeti i biokemijski laboratorij.

 

HOO se u ožujku dopisom obratio Poreznoj upravi, jer su mnogi NSS-i i sportski klubovi izrazili zabrinutost zbog primjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost i Zakona o porezu na dobit. Iako je Porezna uprava još 2015. godine pripremila pravno mišljenje o postupanju službenika Porezne uprave prilikom utvrđivanja poreznih obaveza sportskih udruga, porezna tijela na terenu različito postupaju i primjenjuju porezne propise na štetu sportskih udruga, što u nekim slučajevima dovodi u pitanje njihovo daljnje djelovanje. U dopisu HOO također predlaže promjene u Zakonu o porezu na dobit radi promicanja sponzorstva u sportu, i to na način da se tvrtkama omogući umanjenje porezne osnovice u plaćanju poreza na dobit u iznosu sponzorstva.

 

SDUŠ je imenovao Povjerenstvo za provedbu natječaja za dodjeljivanje stipendija za školarine i školovanje vrhunskih sportaša za 2017./2018. godinu. Članovi povjerenstva su Darko Vučić, Nataša Muždalo i Maja Zagorac iz SDUŠ-a, Ružica Vučić iz Ministarstva znanosti i obrazovanja te Biserka Vrbek kao predstavnica Zaklade hrvatskih sportaša.

 

Darko Vučić iz SDUŠ-a najavio je, u kontekstu izrade Nacionalnog programa sporta, održavanje nekoliko okruglih stolova na razini lokalne samouprave te izrazio želju da i NSS-i daju svoj doprinos raspravama. (hoo/msč)