ZAGREB, 18. ožujka 2012. - Riječanka Vlasta Stankić i Vladimir Lešić iz Splita pobjednici su 19. po redu pojedinačnog prvenstva Hrvatske koje je 17. i 18. ožujka održano u Sportskom centru Sava sport u Sesvetama. Stankić je obranila naslov od prošle godine, dok je Lešić postao državni prvak po prvi put u svojoj bogatoj pikado karijeri.


Vladimir Lešić već godinama spada među najbolje hrvatske pikadiste, osvojio je pregršt medalja na domaćim i na međunarodnim natjecanjima, ali nikada do sada nije bio prvak Hrvatske u pojedinačnoj konkurenciji. Glavni razlog za to je Boris Krčmar koji je slavio na posljednja četiri državna prvenstva. Ali ovog puta je u njihovom međusobnom sudaru u polufinalu Lešić upisao 5:3 pobjedu i tako potvrdio da je ove sezone u boljoj formi od aktualnog dvostrukog svjetskog prvaka.

- Ovo mi je najuspješnija sezona u karijeri, nakon što sam prije mjesec dana postao ukupni pobjednik Masters serije Hrvatskog pikado saveza, sada je stigao i trofej koji sam najviše priželjkivao, kazao je Lešić. U finalu je sa 6:4 pobijedio Vladu Deščaka iz Samobora, dok se Krčmar na kraju morao zadovoljiti broncom nakon pobjede protiv Zdravka Antunovića iz Županje. Ova četvorica igrača ujedno čine mušku reprezentaciju koja će na EP u Antalyji krajem svibnja Hrvatskoj pokušati donijeti četvrtu uzastopnu titulu prvaka Starog kontinenta.

Kod sportšica se veliko iznenađenje dogodilo u polufinalu kada je Dea Šimičić sa 4:2 pobijedila Đurđicu Delić iz Splita, prvu favoritkinju za osvajanje zlata. Tako se se u finalu našle dvije Riječanke, a pobijedila je iskusnija Stankić koja je povela 4:0, a onda nakon malog pada u igri upisala konačnih 5:3.

- Moram se zahvaliti svom klubu PK Nevera u kojemu imam odlične uvjete i posebno Igoru Šestanu s kojim sam trenirala i pripremala se za ovo prvenstvo - kratko je rekla Stankić.

Delić je osvojila broncu nakon pobjede protiv svoje sugrađanke iz Splita Jasne Šegvić. Od četiri prvoplasirane djevojke samo Dea Šimičić nije uvrštena u reprezentaciju što je dobar znak pred EP u Turskoj.

U konkurenciji igrača 2. kategorije očekivano je slavio Ante Krnić iz Konjevrata pored Šibenika, dok je kod trećekategornika najbolji bio Branko Grk iz Rijeke.

U juniorskoj konkurenciji prvak Hrvatske u uzrastu do 15 godina starosti postao je Josip Šojat iz Rijeke pobjedom u finalu protiv Josipa Ljubasa iz Kaštel Kambelovca, inače aktualnog svjetskog prvaka u tom uzrastu. Iako se do finala probio kroz repasaž, Šojat je sjajno odigrao i sa 2:1, 2:0 iznenadio favoriziranog Ljubasa.

U konkurenciji igrača do 18 godina slavio je Matija Gazibara, član zagrebačkog Pikado kluba Gornji Stenjevec, pobjedom u finalu protiv Marija Habljaka iz Bestovja pored Samobora.

Prvaci Hrvatske u disciplini Cricket postali su Boris Krčmar i Vlasta Stankić, dok je najbolji par Boris Krčmar i Neven Plantak.