ZAGREB, 22. studenoga 2014. - Povodom medijskih napisa o otkazivanju nastupa Hrvatske taekwondo reprezentacije na Svjetskom kupu, a u svrhu cjelovitog informiranja javnosti, nalazimo potrebnim navesti sljedeće bitne činjenice:

 

Hrvatski taekwondo savez planirao je poslati osam članica hrvatske taekwondo reprezentacije u Meksiko, među njima i Anu i Luciju Zaninović. Ana i Lucija Zaninović trebale su prvo nastupiti na Grand prixu, a zatim bi cijela reprezentacija ekipno nastupila na Svjetskom kupu. Zbog nedostatka sredstava odlučeno je u dogovoru s Hrvatskim taekwondo savezom da će samo Ana i Lucija Zaninović nastupiti na Grand prixu, za što su i osigurana sredstva, a nastup reprezentacije na Svjetskom kupu je otkazan.

Prvi put u povijesti Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) hrvatski reprezentativci nisu mogli otputovati na neko međunarodno natjecanje koje je bilo predviđeno planom. HOO je u više navrata upozoravao Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) te Upravu za sport da će zbog neredovitog i djelomičnog transferiranja novaca HOO-u doći do ovakvog slučaja. Štoviše, za očekivati je da će ovakvih slučajeva u budućnosti biti nažalost i više, jer je došlo do promjena u sustavu financiranja koji je do sada vrlo dobro funkcionirao.

MZOS je u posljednja tri mjeseca HOO-u bez obrazloženja doznačilo manje iznose od onih predviđenih planom, zbog čega dolazi do poteškoća i kašnjenja u izvršenju obveza prema nacionalnim sportskim savezima. Neplaćene obaveze HOO-a na dan 21. studenoga 2014. godine iznose nešto više od 5 milijuna kuna, od čega se najveći dio odnosi na obveze prema nacionalnim sportskim savezima. Za mjesec studeni MZOS je doznačilo 3,8 milijuna kn za redovne programe nacionalnih sportskih saveza s točnim iznosima koje HOO mora transferirati savezima navedenima u specifikaciji MZOS-a. Sredstva se transferiraju odlukom Pomoćnika ministra a temeljem Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2014. godinu. Kriteriji na koje se ta Uredba poziva HOO-u nisu poznati, jer do danas nisu doneseni.

U medijskim natpisima spominje se i financiranje Sportske televizije koje se dovodi u izravnu vezu s otkazivanjem nastupa Hrvatske teakwondo reprezentacije na Svjetskom kupu. Napominjemo kako se nastupi reprezentacija na međunarodnim natjecanjima financiraju kao javna potreba u sportu na državnoj razini te njihov izvor financiranja nije ni na koji način povezan s financiranjem Sportske televizije. (hoo/msč)