Zagreb, 21. listopada 2013. - Pod predsjedavanjem glavnog tajnika HOO-a Josipa Čopa, a u nazočnosti dopredsjednice Morane Paliković Gruden, u Zagrebu je 21. listopada održan drugi ovogodišnji kolegij tajnika nacionalnih sportskih saveza.

Na dnevnom redu skupa kojem je prisustvovalo 55 od ukupno 80 glavnih operativaca saveza, bilo je negativno mišljenje resornog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o programskom i financijskom izvješću HOO-a za 2012. godinu, te očitovanje HOO-a o istome. Redovita točka kolegija pa tako i ovaj put je i informacija o Sportskoj televiziji kojoj je HOO utemeljitelj, mogućnostima još otvorenije i čvršće suradnje u narednoj olimpijskog godini, te osvrt na ulogu žena u razvitku sporta uključujući i najavi 6. seminara za mrežu koordinatorica u sportu.

Smatrajući da negativno mišljenje resornog ministarstva zahtjeva širi angažman članstva HOO-a, glavni tajnik Josip Čop okupio je glavne tajnike saveza kako bi im detaljno obrazložio kronologiju događanja oko izvještaja koji je, kako je kazao, i ove godine rađen po istoj metodologiji i uvijek jednoglasno prihvaćen od tijela koja ga danas osporavaju. Dokaz da je izvještaj korektan i da su podaci točni, što nadležno Ministarstvo želi opovrgnuti, naglasio je, govori činjenica da niti jedna revizija koja je izvršena nad poslovanjem HOO-a nije ustanovila pogreške ili ne namjensko trošenje proračunskog novca.

Programsko i financijsko izvješće jednoglasno je prihvatila i Skupština HOO-a, naglasio je glavni tajnik Čop zalažući se za dodatne razgovore s nadležnima u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta o svim otvorenim pitanjima koja, po njegovom sudu, ne bi trebala biti sporna. Tako očekuje da će nakon očitovanja HOO-a na 16 stranica i međuresornih sastanka, Izvješće HOO-a biti u dogledno vrijeme u redovnoj proceduri na dnevnom redu Hrvatskog sabora kao što je to dosad bilo.

Glavni tajnik dao je kolegama iz nacionalnih saveza uvid u financijsko stanje Sportske televizije koja kao i ostali resursi trpe već poprilično „dugovječnu“ kako je naglasio, nacionalnu i regionalnu krizu, te potrebu da se u rješavanju ovoga problema pridruže sve članice HOO-a, svih 80 saveza. Glavni urednik Sportske televizije Jura Ozmec pozvao je operativce saveza na dodani napor u programskoj realizaciji, naglašavajući da jedan sport često čini puno više od jednog sporta, primjerice u konjičkom sportu, klizanju, skijanju i drugima. Njihova medijska opstojnost izravno, po mišljenju predsjedavajućeg kao i direktora Sportske televizije Petra Čavlovića koji je također nazočio sjednici, ovisi upravo o potpori koju Sportska televizija treba od svojega utemeljitelja – HOO-a i njegovog članstva.

Sudeći prema raspravi na kolegiju, u kojoj su se za riječ podrške javili glavni tajnik Hrvatskog auto i karting saveza Zrinko Gregurek, te Hrvatskog body building saveza Damir Siser, prva specijalistička digitalna televizija u svijetu dobit će opetovanu potporu nacionalnih sportskih saveza što znači i zajedničko traženje novih mogućnosti sufinanciranja njenog rada. Među inima, i međuresorni dogovor kako je sugerirao glavni tajnik Josip Čop, navodeći potencijale udruživanja sredstava namijenjenih velikim sportskim priredbama u Hrvatskoj ali i turističkim i kulturološkim priredbama.

Govoreći o ulozi žena u hrvatskome ali i regionalnome sportu, dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden smatra velikim napretkom hrvatskog društva pozicioniranjem ovoga pitanja u Nacionalnoj strategiji o ravnopravnosti spolova do 2016. godina. Obveza je svakog člana HOO-a, pa tako i drugih dijelova hrvatskoga sporta da osigura ravnopravno sudjelovanje u svim njegovim područjima; od administracije do upravljanja. Postotak učešća žena koji ovog trenutka ne prelazi 15 posto ozbiljan je poziv društvu da svoj stav i djelovanje promijeni kako bi do 2015. godine ispunio visok cilj od 40 posto a koji sugerira međunarodni olimpijski pokret pod vodstvom Međunarodnog olimpijskog odbora.

Kolegiju su nazočili pomoćnici glavnog tajnika, Biserka Vrbek, Siniša Krajač, Damir Šegota, Ranko Ćetković i Robert Gojević, te voditelji odjela i pojedinih poslova HOO-a.(hoo/rj)