ZAGREB, 31. svibnja 2012. – Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Zakona o sportu (Nacrt prijedloga) i Prijedlog zakona o sportskoj inspekciji bili su predmet rasprave kolegija glavnih tajnika nacionalnih sportskih saveza (NSS), koji je u četvrtak, 31. svibnja 2012. sazvao glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Josip Čop.ZAGREB, 31. svibnja 2012. – Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Zakona o sportu (Nacrt prijedloga) i Prijedlog zakona o sportskoj inspekciji bili su predmet rasprave kolegija glavnih tajnika nacionalnih sportskih saveza (NSS), koji je u četvrtak, 31. svibnja 2012. sazvao glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Josip Čop.

Nacrt prijedloga daje mogućnost ostvarenja trajne novčane naknade za osvajače medalja na olimpijskim igrama i paraolimpijskim igrama, svjetskim prvacima u olimpijskim sportovima i disciplinama, te pobjednicima svjetskih prvenstava za osobe s invaliditetom. Nacrt prijedloga predviđa ukidanje državne nagrade za sportska dostignuća svjetskim i europskim prvacima u neolimpijskim sportovima i neolimpijskim disciplinama olimpijskih sportova. Ova odredba izazvala je prijepore među NSS-ima neolimpijskih sportova, u čijim redovima su sportaši, također svjetski i europski prvaci.

„HOO sukladno svom statutu i Olimpijskoj povelji ne prihvaća bilo koju vrstu diskriminacije. U svakom se sportu do rezultata dolazi trudom i radom. Mnogi neolimpijski sportovi u Hrvatskoj imaju dugu tradiciju i široku bazu, a tretman kakav im je predviđen Nacrtom prijedloga izmjena i dopuna Zakona o sportu imat će posljedice na njihov budući razvoj“ rekla je pomoćnica glavnog tajnika za pravne i zajedničke poslove Biserka Vrbek.

Glavni tajnik Čop osvrnuo se na prijedlog mjera za unapređenje i razvoj sporta koji je HOO u siječnju 2012. poslao MZOS-u. U njemu se zalaže za reformu sporta kroz sustavne i cjelovite promjene u Zakonu o sportu. Napomenimo i to da je o trajnim novčanim naknadama HOO u suradnji s Hrvatskim klubom olimpijca (HKO) od 2006. nadalje pregovarao s Vladom Republike Hrvatske i MZOS-om.

Operativci NSS-a suglasni su da neće dopustiti podjele unutar sporta, te da svi sportaši moraju istupati zajedno u ostvarenju stečenih prava i vrednovanja svih sportskih rezultata.

U očitovanju MZOS-u HOO će svakako podržati neolimpijske sportove u nastojanju da ostvare adekvatno rješenje za vrednovanje njihovih sportskih rezultata. Zahtijevat će se povratak prava neolimpijskih sportova i neolimpijskih disciplina olimpijskih sportova na državne novčane nagrade, te ravnopravan položaj Hrvatskog sportskog saveza gluhih, koji je izostavljen u Nacrtu prijedloga.

„HOO će čvrsto stati iza onoga čime se kao jedini u Hrvatskoj bavi, a to su sportaši, struka i sportski djelatnici. Nemojmo dozvoliti da dođe do raskola između HOO-a i sportaša, trenera i NSS-a“ poručio je glavni tajnik Čop.

U raspravi Prijedloga zakona o sportskoj inspekciji, prema mišljenju većine, upitne su odredbe o autonomiji sporta i sportskih institucija. Traži se produljenje roka za osposobljavanje i postizanje stručne spreme osoba koje obavljaju stručne poslove u sportu, jer se navedeni proces nije uspio ostvariti u rokovima utvrđenim u postojećem Zakonu o sportu, a trebao bi biti predmet kontrole sportske inspekcije.