Pariz, 5. lipnja 2021. - Hrvatski boksač Luka Plantić (24) pobijedio je u četvrtfinalu olimpijskih kvalifikacija poluteške kategorije (81 kg) na bodove Irca Emmata Brennana i postao prvi hrvatski boksač koji se plasirao na Olimpijske igre u Tokiju. Do velikog uspjeha vodio ga je trener Tomislav Bašić.

Protiv moćnog udarača Brennana, Plantić je meč počeo agresivno i već u prvoj minuti Ircu je sudac brojao. Do kraja meča borac iz Sesveta sačuvao je prednost te pobijedio jednoglasnom odlukom sudaca (5-0). Plantić je na početku kvalifikacija, u Londonu 2020. godine, svladao nositelja Austrijanca Umara Džambekova, a u petak je u Parizu prekidom u prvoj rundi slomio Armenca Gora Nersesyana.

Marko Milun (24) u superteškoj kategoriji (+91 kg) nije se uspio plasirati u četvrtfinale olimpijskih kvalifikacija u Parizu. U osmini finala Milun je izgubio jednoglasnom odlukom sudaca (5-0) od favorita kategorije, Britanca Frazera Clarkea. Ostaje mu nada da se u Tokio može plasirati preko rang-liste Svjetske boksačke federacije jer iz Pariza će se izravno kvalificirati samo četiri najuspješnija superteškaša.

Luka Plantić je 46. hrvatski sportaš/sportašica s izborenim pravom nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju (23. srpnja - 8. kolovoza).

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita Luki Plantiću osvajanje olimpijske "vize" za Tokio i želi mu što dugotrajniji nastavak pobjedničkog niza!