Fažana, 8. siječnja 2018. - Na gradskoj šetnici koja nosi njegovo ime, nedaleko od obiteljske kuće u Fažani, legendarni boksački olimpijac Mate Parlov dobio je spomenik u prirodnoj veličini.

Odljevak u bronci, rad akademskog kipara Ante Jurkića, otkrili su supruga Laura i predstavnici općine Fažana točno na 40. obljetnicu Matina osvajanja profesionalnog naslova svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji (prema WBC verziji), kada je u Milanu nokautirao Argentinca Miguela Angela Cuella. Nakon otkrivenog spomenika, uslijedila je videoprezentacija njegovih mečeva i izložba trofeja za brojne nazočne poklonike neponovljive „zlatne ljevice“.
Boksač, koji je osvojio sve što se moglo osvojiti u amaterskoj i profesionalnoj karijeri, nositelj olimpijskog zlata iz Muenchena 1972. godine, potkraj 90-ih je u anketi Hrvatske radiotelevizije proglašen najboljim hrvatskim sportašem 20. stoljeća.
Mate Parlov nas je napustio 29. srpnja 2008. godine nakon teške bolesti, a osim spomenute šetnice u Fažani, njegovo ime nose Dom sportova u Puli te ulice u Zagrebu i Biogradu na moru. (hoo/vk)