Zagreb, 26. lipnja 2017. (Hina) - Hrvatski boksački savez trebao bi od iduće sezone postati dio Svjetske boksačke lige (WSB), izjavili su u ponedjeljak u sjedištu Hrvatskog olimpijskog odbora predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i izvršni direktor WSB-a Ken Crease.

 "Povod današnjem sastanku je mogućnost i spremnost ulaska Hrvatske u Svjetsku boksačku ligu koja je nešto kao Liga prvaka u nogometu. To će biti daljnji iskorak u razvoju hrvatskog boksa koji nam može donijeti puno toga, otvoriti nova vrata i donijeti nova odličja", kazao je Mateša na konferenciji za novinare.


"Već neko vrijeme pregovaramo s Hrvatskim boksačkim savezom da dovedemo Hrvatsku u Svjetsku boksačku ligu i sretni smo što smo stigli gotovo do kraja s tim pregovorima. Vjerujemo da ćemo uz pomoć HOO i gradova domaćina diljem Hrvatske to ostvariti u siječnju 2018. kada starta nova sezona WSB-a", kazao je Crease koji je ujedno i marketinški direktor WSB-a.

"Ovo je već osma godina WSB-a i od iduće godine će u njoj biti 16 natjecateljskih timova, a svake godine kvaliteta natjecanja raste. Zato nam je bitno koji će timovi sudjelovati i mogu li se natjecati na visokom nivou WSB-a", dodao je Crease.

Predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza Bono Bošnjak izrazio je zadovoljstvo zbog ulaska Hrvatske u WSB, istaknuvši kako je njegov san zadnjih šest-sedam godina bio da i Hrvastki boksački savez postane dio tog natjecanja iako se već neki hrvatski boksači natječu unutar Lige.

"Pregovori su počeli prije godinu dana. Mnogi su prepoznali HBS izvan naše zemlje po rezultatima i po našem radu. Ne ulazimo u ovo natjecanje s ogromnim ambicijama da budemo prvi, bit ćemo sretni ako budemo peti, a siguran sam da nećemo ostati samo jednu godinu", kazao je Bošnjak naglasivši kako će i to pridonijeti razvoju i dobrobiti boksa. Damir Plantić, jedan od boksača koji je nastupao u WSB-u uz Filipa Hrgovića, Hrvoja Sepa, Marka Čalića, Josipa Bepa Filipija, Marina Mandoljevića i Alena Babića, govorio je o svom nastupu na Europskom prvenstvu u Ukrajini gdje je u petak osvojio brončanu medalju u kategoriji do 81 kilogram.

"U Ukrajini je bilo teško natjecanje, na kojem se okupilo 234 boksača iz 39 zemalja. U mojoj kategoriji ih je bilo 27 i sretan sam da sam stigao do polufinala, tim više što sam vdine godine bio pod suspenzijom jer sam istovremeno bio europski prvak u savateu", rekao je Plantić.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, o sastavu tima koji će nastupiti u WSB-u se još ne razmišlja, a ne zna se niti koliko će boksača biti u sastavu niti hoće li biti potrebe za uključivanjem stranih boksača. No, istaknuto je da će sve pojedinosti biti finalizirane i poznate do rujna.

Predsjednik Zagrebačkog boksačkog saveza Nenad Ivanković najavio je gradnju boksačkog centra na jesen, izrazivši nadu da će biti gotova do početka sezone.

Bivši prvak Europe i savjetnik u Hrvatskom boksačkom savezu Željko Mavrović je dodao da se nada da će u hrvatskom timu biti boksači s područja Hrvatske i da neće biti potrebe za dovođenjem nekog sa strane jer u WSB-u uglavnom nastupaju nacionalni timovi.

"Za jednu tako malu zemlju kao što je Hrvatska, velika je stvar biti dio WSB-a. Iz WSB-a će se lakše odlaziti na olimpijske igre i u profesionalni boks jer će menadžeri i promotori imati priliku vidjeti boksače", zaključio je Mavrović.(Hina) xbis ybis