Zagreb, 2. listopada 2019. - Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop primili su u prostorijama nacionalne olimpijske udruge u Zagrebu izaslanstvo Hrvatskog biciklističkog saveza (HBS), njegova čelnika Tomislava Zadru i predsjednika BMX odbora pri HBS-u Juricu Baraća. Gosti su izvijestili vodstvo HOO-a o želji i nakani da se vrlo atraktivno međunarodno BMX natjecanje - osječki Pannonian Challenge, podigne na višu organizacijsku razinu i uvrsti u kalendar Svjetskog kupa.

Ukoliko bi uspjeli u toj nakani, već iduće godine, od 10. do 14. lipnja, Osijek bi bio u društvu Hirošime, Montpelliera i kineskog Chengdua. 

Do kraja studenoga saznat ćemo i hoće li Hrvatska u Tokiju imati premijernog olimpijca u BMX-u. Marin Ranteš je vrlo blizu tog cilja, a, naravno, i on je jedan od razloga zašto se Svjetski kup želi dovesti u Osijek. Već sada je izvjesno da će hrvatski BMX u osobi osječkog suca Igora Vukadinovića biti zastupljen na Igrama u Tokiju, a možda mu se pridruži još i sudac Bruno Valčić.

Gosti iz HBS-a istaknuli su da im je velika želja imati na OI u Tokiju 2020. dva biciklista i dva suca. Što se tiče klasičnog biciklizma, naši predstavnici, a ponajprije Radoslav Rogina, imaju priliku tijekom CRO Race utrke popraviti rejting i bodove za olimpijsku normu. Jurica Barać je istaknuo da BMX u Hrvatskoj ima oko 200 uglavnom mladih natjecatelja, a da sve veću popularnost tog sporta potvrđuje osječki Pannonian Challenge sa 30.000 posjetitelja na svojim priredbama. Do 15. studenoga HBS treba zatvoriti financijsku konstrukciju za novo izdanje Pannonian Challengea, vjerojatno sa statusom Svjetskog kupa. Prezentacija projekta osječkog Svjetskog kupa u BMX-u ide i prema Vladi RH, a HOO u tome vidi nove bodovne mogućnosti, preko kojih bi se Marin Ranteš lakše plasirao na OI u Tokiju. (hoo/vk)