ZAGREB, 25. veljače 2009. - Hrvatski biatlonac Jakov Fak, koji je na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Pyeongchangu u Južnoj Koreji osvojio brončanu medalju u utrci na 20 kilometara, u srijedu je bio na prijemu u Hrvatskom olimpijskom odboru

ZAGREB, 25. veljače 2009. - Hrvatski biatlonac Jakov Fak, koji je na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Pyeongchangu u Južnoj Koreji osvojio brončanu medalju u utrci na 20 kilometara, u srijedu je bio na prijemu u Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO), gdje su mu čelnici HOO-a, predsjednik Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop, još jednom uputili čestitke na povijesnom uspjehu hrvatskog biatlona. Na prijemu su bili i predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog biatlonskog saveza (HBS) brigadir Nikola Županić i Robert Kontak, direktor reprezentacije Žarko Galjanić, voditelj marketinga Hrvoje Grubišić i član IO HBS-a Darko Grubišić. Po završetku primanja, održana je i konferencija za novinare.
"Prezadovoljan sam rezultatom i nadam se da će to pomoći promociji moga sporta u Hrvatskoj. Ovaj uspjeh pozitivno je odjeknuo u svim zemljama svijeta koje prate biatlon", rekao je Jakov Fak, koji je ovim uspjehom postao olimpijski „A“ potencijalni kandidat, a nakon službene potvrde rezultata iz Međunarodne biatlonske federacije, Jakov Fak postat će olimpijski evidentni kandidat za nastup na ZOI Vancouver 2010.
Jakova Faka do kraja sezone očekuju još tri natjecanja Svjetskog kupa, a prvo će biti od 11. do 15. ožujka upravo na olimpijskom borilištu u Whistleru, gdje će se za nešto manje od godinu dana održati olimpijska natjecanja.
"Osmoga ožujka putujem u Vancouver, a nakon toga do kraja sezone imam još nastupe u Trondheimu u Norveškoj i Hanti-Mansisku u Rusiji. Cilj mi je završiti sezonu među prvih 30 u Svjetskom kupu", dodao je Fak, koji je trenutačno sa 143 osvojena boda 38. u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa.
Fak je u mlađim kategorijama nekoliko puta osvajao naslov prvaka Hrvatske u skijaškom trčanju, a biatlonom se, kaže, počeo baviti slučajno.
"Kod nas je u klub došao biatlonski trener i tako sam slučajno odlučio probati. Sport je puno zanimljiviji i kompleksniji od skijaškog trčanja", zaključio je Fak.
Predsjednik HBS-a Nikola Županić kazao je kako je savez osnovan prije samo pet godina, te da osim Jakova Faka u natjecanjima Svjetskog kupa nastupaju još i četiri naše seniorke, a da se biatlonom ukupno bavi 60 natjecatelja iz šest klubova, većinom se radi o mlađim dobnim kategorijama.
"U Mrkoplju se radi biatlonski centar koji je zasada na 70 posto od dovršenja, ali bi do kraja godine trebao biti završen čime će se uvjeti za naše talentirane natjecatelje uvelike popraviti", smatra Županić koji je dodao kako djeca u dobi od osam godina mogu početi vježbati gađanje sa zračnom puškom, dok biatlonsku pušku mogu uzeti u ruke u dobi od 14 godina. Do tada treniraju samo skijaško trčanje.
Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša posebno se zahvalio Ministarstvu obrane (MORH) na pomoći.
"Bez njihove pomoći ne bi bilo tehničkih uvjeta za razvoj ovog sporta u Hrvatskoj. Isto tako, želio bih naglasiti kako bi Jakov trebao biti djelatna osoba u MORH-u, kao što je to i običaj u ostalim europskim državama sa sportašima koji se bave biatlonom ili borilačkim sportovima", rekao je Mateša.