Ispis

PYEONGCHANG/ZAGREB, 17. veljače 2009. – Mladi 21-godišnji hrvatski bitalonac Jakov Fak osvojio je brončanu medalju u utrci na 20km na Svjetskom biatlonskom prvenstvu koje se održava u južnokorejskom Pyeongcheongu.

PYEONGCHANG/ZAGREB, 17. veljače 2009. – Mladi 21-godišnji hrvatski bitalonac Jakov Fak osvojio je brončanu medalju u utrci na 20km na Svjetskom biatlonskom prvenstvu koje se održava u južnokorejskom Pyeongcheongu.
U subotnjoj utrci sprinta Fak je pokazao svoj veliki talent, ostvarivši također odličan plasman zauzevši 14. mjesto.
Jakov Fak je sportsku karijeru započeo kao skijaš-trkač, da bi se prije nekoliko godina prebacio u biatlonce. Ostvarivao je sjajne rezultate u juniorskoj konkurenciji. Prvu medalju na svjetskim prvenstvima Jakov Fak osvojio je u dohvatnoj utrci na 12,5 km na juniorskom SP-u u ljetnom biatlonu održanom u rujnu 2008. godine u francuskom Heute Marienneu. Bila je to prva svjetska medalja za Hrvatski biatlonski savez koji se osamostalio 2006 godine, kada je biatlonski odbor izdvojen iz Hrvatskog skijaškog saveza. Svoj izniman talent, pokazao je i osvajanjem 10. mjesta na Svjetskom juniorskom prvenstvu točno prije godinu dana u njemačkom Rupholdingu.
Jakov Fak trenira sa slovenskim timom, a prema riječima slovenskog trenera Uroša Velepeca Jakov je najveći talent među današnjim bitaloncima, izvrstan je strijelac, a prostora za napredak ima još u skijaškom dijelu.
Povodom ovog povijesnog uspjeha hrvatskog biatlona, čelnici HOO-a Zlatko Mateša, Antun Vrdoljak i Josip Čop, uputili su čestitku u kojoj stoji:
„U ime hrvatske olimpijske obitelji i naše osobno, upućujemo ti iskrene čestitke na sjajnom uspjehu, osvajanju brončane medalje u utrci na 20km na Svjetskom prvenstvu u bitalonu.
U predolimpijskoj godini, ostvario si svoj najbolji osobni rezultat i povijesni uspjeh hrvatskog biatlona, osvojivši prvu hrvatsku svjetsku medalju u nordijskim disciplinama.
Izniman talent koji posjeduješ uz naporan i predan trening te podršku Hrvatskog biatlonskog saveza, pokazali su tvoju blistavu budućnost na europskim i svjetskim biatlonskim natjecanjima, a vjerujemo i najavili sjajan uspjeh na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru sljedeće godine.“