ZAGREB, 26. listopada 2009. – Sljedeća 2010. godina bit će teža nego 2009., a naše financijsko poslovanje moramo ukalkulirati u realne mogućnosti, naglasio je na danas održanom kolegiju tajnika nacionalnih sportskih saveza, glavni tajnik HOO-a Josip Čop.

Na kolegiju, na koji su se odazvali predstavnici 69 nacionalnih sportskih saveza, Josip Čop dao je informaciju o provođenju smjernica Vlade RH o financijskom poslovanju do kraja godine, odnosno o realizaciji programskih aktivnosti te o prijedlogu proračuna HOO-a u razdoblju 2010-2012, a temeljem naputaka Uprave za šport Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.
U travnju ove godine proračun HOO-a usklađen je s rebalansiranim državnim proračunom te ga je Skupština HOO-a usvojila u iznosu od 137 milijuna kuna (planirano je bilo 153,4 milijuna kuna). U srpnju mjesecu državni proračun je doživio još jedan rebalans, a HOO-ov dio redovnih sredstava umanjen je za 1,3 milijuna kuna. „Možemo reći kako je ovo teška, ali ne i nepremostiva situacija“, rekao je Josip Čop misleći pritom na daljnje mjere štednje. Do kraja godine najavljeno je pet postotno smanjenje sredstava za redovne programe nacionalnih sportskih saveza, a ako bude potrebno i svi drugi programi HOO-a uključujući i ZOI Vancouver.
Josip Čop je također objasnio kako će proračun HOO-a u razdoblju 2010-2012. biti manji od planiranog, ali napravljen u skladu s naputkom nadležnog Ministartsva, stoga će i sredstva za hrvatski sport biti manja. Trenutačno su u tijeku razgovori s nacionalnim sportskim savezima oko financiranja njihovih programa u spomenutom razdoblju.