"Srdačno vam čestitam na dobru predstavljanju naše domovine Hrvatske u Irskoj, a posebno zahvaljujem vašim trenerima i voditeljima na hrabrosti, entuzijazmu i plemenitosti", rekao je 9. srpnja prima...

"Srdačno vam čestitam na dobru predstavljanju naše domovine Hrvatske u Irskoj, a posebno zahvaljujem vašim trenerima i voditeljima na hrabrosti, entuzijazmu i plemenitosti", rekao je 9. srpnja primajući izaslanstvo Specijalne olimpijade Hrvatske predsjednik Vlade Ivica Račan. Specijalni olimpijci su na 5. svjetskim igrama specijalne olimpijade od 21. do 29. lipnja u Dublinu osvojili 15 zlatnih, osam srebrnih i pet brončanih medalja.

Na Igrama u Dublinu nastupilo je 3500 sportaša s teškoćama u mentalnom razvoju iz 160 država, među kojima i 27 hrvatskih specijalnih olimpijaca-atleta, koji su se natjecali u atletici, bowlingu, boćanju, biciklizmu, gimnastici, kuglanju, plivanju i združenom nogometu. U ekipnim sportovima najuspješniji su boćari, najuspješnija natjecateljica je Marica Dukić, koja je u bowlingu osvojila tri zlatna odličja, a najuspješniji predstavnik, s čak sedam odličja, bio je gimnastičar Igor Cuculić. Predsjednica Specijalne olimpijade Hrvatske Verica Haraminčić zahvalila je premijeru Račanu i njegovoj supruzi Dijani Pleštini na potpori specijalnim olimpijcima i darovala im sliku grada Greystonea, domaćina hrvatske ekipe za boravka u Irskoj. Na prijamu su osim Račana i njegove supruge bili potpredsjednik Vlade Ante Simonić, ministrica bez lisnice Gordana Sobol, doministar rada i socijalne skrbi Božidar Žaja i doministar prosvjete i sporta Stjepan Puhak.