Zagreb, 15. listopada 2018. - Kongres Europske ribolovne federacije (EAF), održan od 12. do 14. listopada 2018. godine u Budimpešti, donio je veliko priznanje Hrvatskom športsko ribolovnom savezu za sav trud i zalaganje u dosadašnjim godinama članstva. Budući da je u sklopu kongresa bila i izborna sjednica, na njoj je za dopredsjednika ove zajednice, a na prijedlog dosadašnjeg predsjednika

Otakara Broža iz Republike Češke i predsjednika CIPS-a Ferenza Szalayja iz Mađarske, jednoglasno izabran Vladimir Sever, aktualni čelnik Hrvatskog športskog ribolovnog saveza.

U izboru za novog predsjednika kontinentalne udruge jednoglasno je odlučeno da EAF u sljedeće dvije godine vodi Bernard Breton iz Francuske, dok je blagajnik postao njegov sunarodnjak Benoit Sottiaux.. 

Europska federacija ribolovaca broji 11 zemalja članica, među kojima je od 2008. godine i Hrvatski športsko ribolovni savez. EAF prije svega nastoji rješavati probleme vezane uz zaštitu voda zemalja članica, uvjete ribolova na graničnim vodama, rješavanje problematike kormorana i uvjeta izgradnje malih hidroelektrana odnosno njihovog utjecaja na ribe i riblja staništa, populariziranje sportskog ribolova među mladima, ribolovnog turizma i donošenje legislative vezane uz ribolov i zaštitu riba. Mađarski ribolovni savez bio je domaćin ovogodišnjeg kongresa, na kojem se govorilo i raspravljalo o mnogim problemima u ribarstvu u Europi. Poseban osvrt bio je utjecaj velikog vranca (kormorana) na riblji fond i na zakonsku regulativu u pojedinim zemljama za samo smanjenje populacije i naknade za izvršenje. Jedna od tema bila je i nezakoniti ribolov i zakonske regulative, razne prezentacije pojedinih zemalja o unaprjeđenju sportskog ribolova, rada s mladima, zaštite ribljeg fonda, i dr.  Idući kongres održat će se u listopadu 2019. godine u Berlinu.

Hrvatski olimpijski odbor čestita gospodinu Vladimiru Severu na izboru na visoku dužnost u Europskoj ribolovnoj federaciji! (hoo/hšrs)