Zagreb, 28. srpnja 2022. - Završen je i festivalski dio SuperUnited Croatian Grand Chess Toura. U Kristalnoj dvorani hotela Westin održan je šahovski Open Blitz, na kome je nastupio 71 igrač iz šest zemalja. Pobjednik je velemajstor Hrvoje Stević, dok je drugo mjesto pripalo velikoj ukrajinskoj šahovskoj nadi, 13-godišnjem Ihoru Samunenkovu.


Mladi Ukrajinac je iza sebe ostavio tri velemajstora i četiri međunarodna majstora. Na turniru je nastupio i 13-godišnji Ukrajinac Teimur Toktomušev. On je zauzeo solidno 15. mjesto i zaradio je ogromnih 105 bodova rejtinga.Kada njihovim rezultatima pribrojimo uvjerljivu pobjedu Marije Manko sa sedam bodova iz sedam partija na turniru mladih do 16 godina, onda se može reći kako su mladi Ukrajinci oduševili svojom igrom.
Četvero mladih Ukrajinaca, koji su došli na poziv utemeljitelja Grand Chess Toura Garija Kasparova, imali su sadržajan program. Osim navedenog kadetskog turnira i Open Blitza, dva dana su sudjelovali na radionici koju je vodio osobno Kasparov i još su igrali hendikep meč protiv sudionika Super Unidet Croatia Grand Chess Toura. Maria Manko je sudjelovala i na ženskom turniru. Njihov dolazak je značajno pomogao i Hrvatski olimpijski odbor, čime su Gari Kasparov i HOO poslali snažnu poruku potpore mladim Ukrajincima u jeku ruske agresije na njihovu domovinu.

 

KONAČAN POREDAK OPEN BLITZA
http://chess-results.com/tnr657515.aspx?lan=13&art=1&rd=12&fed=UKR&turdet=YES&flag=