Zagreb, 24. travnja 2018. - Šahovski velemajstor i europski seniorski prvak Ivan Šarić imao je dva razloga za zadovoljstvo prilikom dolaska u prostorije Hrvatskog olimpijskog odbora ovoga utorka.

Nakon što ga je dan prije na 16. sjednici Vijeća nacionalna olimpijska udruga uvrstila u kategorizirane sportaše, i to na temelju vrhunskog rezultata, unatoč ne zadovoljavanju svih kriterija, Šariću je HOO osigurao i prijeko mu potrebno pomagalo za trenažni proces - prijenosno računalo. Dogodilo se to samo tri tjedna nakon što se kao senzacionalni europski prvak vratio s EP-a u Gruziji te na prijamu u HOO-u izjavio predsjedniku Zlatku Mateši da mu je „jak i kvalitetan laptop“ iznimno važna tehnička potpora.

- Zahvaljujem se na ovom daru koji će mi biti od velike pomoći u nastavku šahovske karijere. Laptop je jedini dio opreme koji mi je istinski potreban i moram pohvaliti ljude iz HOO-a jer su ovaj moj problem riješili rekordno brzo za hrvatske prilike - izjavio je Šarić, nakon što mu je dopredsjednica HOO-a Sanda Čorak uručila uređaj, vrijedan oko 13.000 kuna.

U ulozi domaćina bio je glavni tajnik HOO-a Josip Čop koji je istaknuo da se u nabavku potrebne opreme europskom šahovskom prvaku krenulo odmah kad je iskazana potreba za njom te da se HOO pridržavao specifikacije uređaja, kako je zatražio šahovski velemajstor.

Glavni tajnik Hrvatskog šahovskog saveza Alojzije Janković izrekao je vrlo ambiciozne planove HŠS-a za budućnost:

- Zahvaljujem se HOO-u na promtnoj reakciji za Ivana Šarića, posebno predsjedniku Zlatku Mateši koji nije mogao nazočiti samom uručenju. I ovaj čin dokaz je naše odlične suradnje. Osim Ivana, koji je kandidat i za svjetskog prvaka, imamo jako dobrih šahista i pokušat ćemo u budućnosti povećati godišnji proračun Saveza te ostvariti projekt uvođenja šaha u škole…

Neven Šavora, ravnatelj HOO-ova Odjela za razvojne programe pojasnio je kako će uvrštenje u Razvojni program III. donijeti Šariću godišnje 42.000 kuna (za pripreme, stručni rad, vitaminizaciju…), a Robert Gojević, voditelj HOO-ova Ureda za programe nacionalnih sportskih saveza, potvrdio da je i prijenosno računalo i nastup na EP-u financiran iz redovnih proračunskih sredstava.

Na pitanje Sande Čorak - kako izgledaju tjelesne pripreme šahista uoči nastupa - uslijedio je zanimljiv odgovor europskog prvaka, trenutačno vodećeg i u redoslijedu za naslov hrvatskog prvaka:

- Od fizičkih napora, najviše trčim. Zapravo, jedino to. Ne pridajem pozornost drugim aktivnostima, kao niti vitaminima… (hoo/vk)