Batumi, 28. ožujka 2018. - Mladi 27-godišnji splitski šahist Ivan Šarić, trenutačno član riječke Liburnije, senzacionalno je osvojio pojedinačno Europsko prvenstvo koje je u srijedu završeno u gruzijskom Batumiju. Sudjelovala su 302 igrača iz 34 države, među kojima čak 141 velemajstor i 57 međunarodnih majstora.

Nakon male krize u središnjem dijelu turnira, Ivan Šarić je u finišu nanizao tri uzastopne pobjede i tako premašio najopasnije suparnike za pola boda. U posljednje kolo ušao je kao petoplasirani, ali je nakon sjajne taktičke igre svladao Čeha Davida Navaru i sa 8,5 bodova iz 11 partija osvojio naslov europskog prvaka. Čak su sedmorica suparnika s osam osvojenih bodova u redoslijedu od 2. do 8. mjesta.
To je drugi naslov europskog prvaka za hrvatski šah, nakon trijumfa Zdenka Kožula 2006. godine. Ivan Šarić je do ukupne pobjede stigao sa čak 7 pobjeda i 3 remija uz samo jedan poraz, pri čemu je očekivani rezultat nadmašio čak za dva boda.
Šarić je rođen 1990. godine, do sada je tri puta osvajao naslov državnog prvaka, a za reprezentaciju je imao 106 nastupa, pri čemu je na Mitropa kupu osvojio jednu zlatnu i jednu brončanu medalju. Bio je europski juniorski prvak 2007. godine te svjetski juniorski prvak godinu dana kasnije.
Uz Ivana Šarića još 22 prvoplasirana igrača iz Batumija izborila su plasman na sljedeći Svjetski kup. Ostali naši predstavnici zabilježili su solidne rezultate. Ante Brkić i Mladen Palac završili su natjecanje sa po 6,5 bodova, a Marin Bosiočić i Saša Martinović sa po 6 bodova.
Vodstvo Hrvatskog olimpijskog odbora i cjelokupna hrvatska olimpijska obitelj pridružuju se čestitkama Ivanu Šariću za njegovo fantastično sportsko postignuće. (hina/hoo/vk)