Opatija / Zagreb, 12. veljače 2022. - Dosadašnji predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić dobio je jednoglasnu podršku za još jedan mandat na čelu HPO-a na Izbornoj skupštini održanoj u Opatiji.

 

Kovačiću, koji je bio jedini kandidat, to je osmi mandat na čelu HPO-a, najviše nevladine nacionalne sportske udruga sportaša s invaliditetom, koja je ustrojena prema paraolimpijskim standardima i načelima međunarodnog paraolimpijskog pokreta.

- Jedan od naših ciljeva je stvaranje što boljih uvjeta za bavljenje sportom osoba s invaliditetom u svim županijama u Hrvatskoj, kao i uključivanje što većeg broja djece s invaliditetom u sport. Za to je jasno, potrebno veće financiranje od lokalne i regionalne samouprave, a jasno i iz državnog proračuna kako bi se te aktivnosti značajno pojačale. Osobe s invaliditetom moraju imati prilke baviti se sportom jer je za njihovo zdravlje važno baviti se svim oblicima tjelesne aktivnosti - kazao je stari/novi predsjednik HPO-a, dodavši kako mu je velika želja osnivanje paraolimpijskog centra u Hrvatskoj.

Kovačić vodi HPO od 1997. godine, a kao stolnotenisač predstavljao je Hrvatsku na Paraolimpijskim igrama u Sydneyju i Ateni. Pod njegovim vodstvom sportaši s invaliditetom su osvojili 28 medalja na paraolimpijskim igrama - 26 na ljetnim i dvije na zimskim POI-ima.

 

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač čestitali su Ratku Kovačiću ostanak na dužnosti čelnika Hrvatskog paraolimpijskog odbora:

Dragi Ratko, 

u ime hrvatske olimpijske obitelji i osobno ime čestitamo ti na novom predsjedničkom mandatu u Hrvatskom paraolimpijskom odboru, uz želju da krovna udruga hrvatskog sporta za osobe s invaliditetom nastavi nizati sjajne rezultate na velikim natjecanjima i privlačiti nove sportaše i sportašice u svoje članstvo!