Pjongčang, 17. ožujka 2018. - Nakon povijesne bronce Brune Bošnjaka u snowboardu, naši parolimpijci ostvarili su novi veliki pothvat. Najbolji hrvatski skijaški paraolimpijac, 29-ogodišnji Dino Sokolović, u svom je trećem nastupu na Zimskim paraolimpijskim igrama dosegnuo vrhunac sportske karijere.

U prvoj slalomskoj vožnji u konkurenciji sjedećih skijaša bio je treći, a potom superiorno odradio drugu vožnju te s ukupnih 1:39.82 osvojio prvo zlato za Hrvatsku na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pjongčangu.
- Jednostavno ovog puta su se kockice posložile u moju korist. Konkurencija u Pjongčangu je daleko jača nego prije četiri godine u Sočiju, međutim, imao sam sreće u prvoj vožnji na stazi koja je bila tako zahtjevna da su neki od mojih konkurenata lošije odvozili ili odustali. Kada sam ušao u cilj druge vožnje, prvo mi je prošlo kroz glavu da imam osiguranu medalju - rekao je Sokolović.
Dino Sokolović zaposlenik je Hrvatskog paraolimpijskog odbora i 11 godina bavi se paraskijanjem. Obje noge su mu amputirane nakon teške prometne nesreće u kojoj je 2003. godine izgubio majku i dva brata. Do 2007. godine trenirao je plivanje, a onda se prebacio na skijanje i to zahvaljujući našoj najboljoj sportašici svih vremena Janici Kostelić. Naime, 2007. godine Monoski klub Zagreb je od donacije Janičinog štapa, koji joj je ispao na legendarnoj utrci na Sljemenu, uspio skupiti novac za dvije monoskije i pet dana treninga u Austriji. Dino se javio na njihov poziv i tako je sve počelo.
Sokolović je u Sočiju 2014. bio nadomak medalje, ali je kao uvjerljivo vodeći iz prve vožnje pao u drugoj i ostao bez plasmana. Na ZOI-ju u Vancouveru 2010. u slalomu je zauzeo 21. mjesto, dok je u veleslalomu ostao bez plasmana. Ove sezone Dino Sokolović je osvojio drugo mjesto u redoslijedu sjedećih slalomaša u Svjetskom kupu za osobe s invaliditetom. (hina/hoo/vk)

Čestitku hrvatskim paraolimpijcima uputilo je i vodstvo Hrvatskog olimpijskog odbora:

 

Dragi Dino i Bruno, dragi naši paraolimpijci,
na najljepši mogući način promovirali ste svoju domovinu, i to na vama najvažnijoj sportskoj pozornici - Zimskim paraolimpijskim igrama. Od srca vam čestitamo osvajanje zlatne i brončane medalje, sa željom da nastavite biti ponos zemlje koju predstavljate.
Predsjednik i glavni tajnik HOO-a -
Zlatko Mateša i Josip Čop