Zagreb, 19. lipnja 2017.- Povodom izbora aktualnog predsjednika Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratka Kovačića za predsjednika Europskog paralimpijskog odbora (European Paralympic Committe), predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i Josip Čop, uputili su čestitku u kojoj ističu;


"Hrvatska olimpijska obitelj ponosna je na izbor iznimnog športskog dužnosnika i velikog zagovornika promicanja prava svakog čovjeka na športske aktivnosti. Ugledniku paraolimpijskog športa i športa općenito, Ratku Kovačiću, želimo odlične rezultate u svemu, osobito u onim pitanjima koja će doprinjeti mogućnostima sudjelovanja svakog mladog Europljanina u športskim aktivnostima, bez obzira na vrstu invaliditeta. Hrvatska olimpijska obitelj u tome će mu dati punu podršku."  (hoo/rj)


---------------------------------------
Zagreb, 19. lipnja 2017. (Hina) - Ratko Kovačić, čelni čovjek Hrvatskog paraolimpijskog odbora, u subotu je na izbornoj skupštini u poljskim Katowicama izabran za predsjednika Europskog paraolimpijskog odbora, priopćio je HPO.

"Ovim izborom nastavljam svoj dugogodišnji zadatak usavršavanja naše organizacije. Kao član velike paraolimpijske obitelji mogu reći kako sam iznimno ponosan i počašćen, te da istovremeno osjećam odgovornost da nas dovedem do zajedničkog cilja. Želio bih zahvaliti svima koji su mi pružili podršku i dali snagu kako bih uspješno nastavio graditi na čvrstim temeljima koje je postavio moj prethodnik John Petersson", istaknuo je Ratko Kovačić.
Europski paraolimpijski odbor (EPC) osnovan je 1999. godine sa sjedištem u Beču. U EPC je učlanjeno 48 nacionalnih paraolimpijskih odbora i pet europskih sportskih federacija po vrstama invaliditeta.

Ratko Kovačić svoju je karijeru u paraolimpijskom sportu započeo kao stolnotenisač koji je predstavljao Hrvatsku na paraolimpijskim igrama u Sydneyju i Ateni. Iz iskustva shvatio je koliko je za razvoj sporta osoba s invaliditetom potrebna snažna krovna organizacija, te je od 1997. do danas uspio HPO razviti iz male skupine entuzijastičnih sportaša u respektabilnu organizaciju koja predstavlja i razvija paraolimpijski sport.

HPO je pod njegovim vodstvom prepoznat i na međunarodnoj razini, kako od strane Međunarodnog paraolimpijskog odbora, tako i od EPC-a u čijem je radu sudjelovao od 1999. kao član Upravnog odbora, a od 2013. kao dopredsjednik.

Kao krovna organizacija za promicanje i razvoj sporta za osobe s invaliditetom u Europi, Europski paraolimpijski odbor ima veliki utjecaj na izgradnju paraolimpijskog pokreta te na promicanje društva jednakih mogućnosti za sve pojedince.

"Želimo svake godine povećati stopu sudjelovanja osoba s invaliditetom u sportu, pogotovo u ekonomski manje razvijenim zemljama Europe. Naša strategija se bazira i na povećanju stope sudjelovanja žena u sportu osoba s invaliditetom diljem Europe, te ćemo u narednom razdoblju veliku pozornost usmjeriti na te dvije točke razvoja", napomenuo je Ratko Kovačić.  (Hina) xpp yiml