ZAGREB, 21. kolovoza 2012. (Hina) - Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) danas je na novinarskoj konferenciji u hotelu Antunović predstavio hrvatsku reprezentaciju koja će nastupiti na 14. paraolimpijskim igrama (POI) koje će se od 29. kolovoza do 9. rujna održati u Londonu.

ZAGREB, 21. kolovoza 2012. (Hina) - Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) danas je na novinarskoj konferenciji u hotelu Antunović predstavio hrvatsku reprezentaciju koja će nastupiti na 14. paraolimpijskim igrama (POI) koje će se od 29. kolovoza do 9. rujna održati u Londonu.

Na POI će nastupiti 25 naših sportaša u pet sportova, u atletici, stolnom tenisu, plivanju, streljaštvu i biciklizmu. Hrvatska je prvi put na POI nastupila u Barceloni 1992. godine, a od proglašenja neovisnosti na paraolimpijskim igrama osvojila ukupno devet medalja pri čemu tri zlata, srebro i pet brončanih medalja.

Sve tri zlatne medalje osvojene su u Pekingu prije četiri godine. Antonia Balek je slavila u bacanju kugle i bacanju koplja, dok je Darko Kralj pobijedio u bacanju kugle. Srebro je u Pekingu osvojio Branimir Budetić u bacanju koplja. Brončane medalje osvojili su Milka Milinković, Jelena Vuković i Mihovil Španja. Milka Milinković je 1992. u Barceloni bila treća u bacanju koplja što je bila prva hrvatska paraolimpijska medalja u povijesti. Španja je tri bronce osvojio u Ateni na 100 leđno, 200 mješovito i 400 m mješovito, dok je Jelena Vuković u Ateni bila treća u bacanju diska.

"U Londonu ćemo nastupiti s kvalitetnom reprezentacijom od koje možemo očekivati velike rezultate. Naša ekipa je spoj mladosti i poletnosti, te iskustva i odlučnosti. Naporno smo radili u skromnim uvjetima, no vjerujem kako će to biti uspješne igre," kazao je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić naglasivši kako je savez u posljednjem vrijeme mnogo radio na promociji paraolimpijskog sporta i paraolimpijskog pokreta.

"U posljednjih deset godina hrvatski sportaši s tjelesnim invaliditetom su na raznim natjecanjima osvojili više od 2.000 odličja, a nadam se kojoj medalji i u Londonu," dodao je Kovačić.

Hrvatsku zastavu na POI nosit će Darko Kralj, zlatni paraolimpijac iz Pekinga. "Nositi hrvatsku zastavu na tako velikom natjecanju najveća je čast koju neki sportaš može dobiti. Iznimno sam ponosan što sam dobio tu priliku," kazao je Kralj koji je u Pekingu osvojio zlato u bacanju kugle pet puta rušivši svjetski rekord.

Hrvatska reprezentacija na put kreće u srijedu u 14 sati iz zračne luke Zagreb, a svečano otvaranje POI je 29. kolovoza na Olimpijskom stadionu u Londonu. Na POI će nastupiti 4.200 sportaša iz 165 zemalja.

Predstavljanju hrvatske paraolimpijske reprezentacije prisustvovali su ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović, u ime predsjednika RH Ive Josipovića povjerenik za osobe s invaliditetom Vesna Škulić, predsjednica saborskog Odbora za obitelj, mladež i šport Jadranka Kosor, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, te veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u RH David Slinn.