ZAGREB, 31. siječnja 2008. - Hrvatski paraolimpijski odbor, vrhovno nacionalno športsko tijelo sportaša sa invaliditetom, od 2007. godine, upriličio svečano proglašenje najboljih sportaša. Svečano...

ZAGREB, 31. siječnja 2008. - Hrvatski paraolimpijski odbor, vrhovno nacionalno športsko tijelo sportaša sa invaliditetom, od 2007. godine, upriličio svečano proglašenje najboljih sportaša. Svečanost je održana u nazočnosti brojnih uglednika hrvatskog javnog života među kojima i Siniša Krajač , voditelj Odjela za istraživanje i unapređenje razvojnih programa u ime Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i njegovih čelnika, u Zagrebu 31. siječnja 2008. godine u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma. Za najboljeg sportaša u prošloj godini izabran je Slaven Hudina koji je na FEI Svjetskom prvenstvu u dresurnom jahanju u engleskom Hartpuryu osvojio drugo mjesto u disciplini "pojedinačni test".

U ženskoj konkurenciji slavila je atletičarka Marija Iveković koja je na svjetskom prvenstvu u Sao Paolu osvojila prvo mjesto u troskoku, te pritom postavila svjetski rekord. Najuspješnija momčad sportaša s invaliditetom je streljačka reprezentacija, brončana u disciplini zračna puška - ležeći na Europskom prvenstvu održanom u njemačkom Suhlu. Reprezentaciju, koja je na EP-u nastupila u sastavu: Ivica Bratanović, Rudolf Petrović i Stanko Piljak, predvodio je izbornik Rajko Samueli - Kačić. Za najuspješnijeg stručnog djelatnika proglašena je Senka Budimir, trenerica Slavena Hudine, dok je za najuspješniju udrugu u sportu osoba s invaliditetom u RH proglašen Športski savez invalida Brodsko posavske županije. Za najboljeg sportaša u neparaolimpijskim sportovima izabrana je Evica Šerfez koja je osvojila prvo mjesto na IBSA Svjetskom prvenstvu u kuglanju održanom u Košicama. Nagradu za dugogodišnji uspješni rad i razvoj sporta osoba s invaliditetom dobio je Ante Ćavar, dok su dobitnici posebnih priznanja za uspješne mlade sportaše s invaliditetom atletičari Denis Slunjski i Kristina Ivanković, te plivači Antun Brzak i Kristijan Mamić.

Hrvatski paraolimpijski odbor dodijelio je i tri posebna priznanja. Potpredsjednica Vlade RH Jadranka Kosor je dobila plaketu za "izuzetan doprinos popularizaciji i razvoj sporta osoba s invaliditetom", dok su priznanje za medijsku promociju sportaša s invaliditetom dobili predsjednik uprave "Sportskih novosti" Zvonimir Boban i urednik sportske redakcije Hrvatskog radija Ognjen Naglić. Hrvatski sportaši s invaliditetom nastupili su u 2007. godini na 53 međunarodna natjecanja u 17 različitih sportova od kojih su najvažniji bili nastupi na sedam Europskih prvenstava i pet Svjetskih prvenstava i kupova, te na Svjetskim igrama za slijepe i slabovidne sportaše i Svjetskim igrama za sportaše u kolicima, sportaše s amputacijama i ostalim dijagnozama na kojima su postignuti značajni rezultati. Na međunarodnim natjecanjima tijekom 2007. godine, hrvatski sportaši s invaliditetom ukupno su osvojili 148 medalja za Hrvatsku, od čega 69 zlatnih medalja, 43 srebrne i 36 brončanih. Ova godine paralimpijce očekuju i Paraolimpijske igare u Pekingu.