Zagreb, 27. svibnja 2019.- Hrvatske kuglačice osvojile su naslov svjetskih prvakinja, pobijedivši u nedjeljnom ekipnom finalu u češkom Rokycanyju reprezentaciju Mađarske sa 5-3 (u čunjevima 3759-3665), dok je Ines Maričić sa 687 čunjeva postavila novi svjetski rekord. U prvom bloku Marijana Liović je pobijedila Boglarku Hari, Ana Bacan Schneider bila je bolja od Andree Toth, dok je Mirnu Bosak nadigrala Gyongyi Csongradi. U drugom bloku Ines Maričić je bila sjajna i sa 687 čunjeva popravila svjetski rekord, koji je i prije bio u njezinom vlasništvu (678 čunjeva) od SP-a u njemačkom Dettenheimu 2017. godine.

Takvu predstavu nije mogla nadmašiti njezina suparnica Petra Simon. Milana Pavlic je poražena u dvoboju protiv svjetske viceprvakinje Anite Mehesz. Ana Jambrović, Nataša Ravnić i Klara Sedlar izgubile su sva četiri seta protiv Anite Safrany i Katalin Toth, ali to nije moglo promijeniti konačan ishod finala i zaustaviti hrvatske kuglačice na putu prema zlatnom odličju. Hrvatski kuglači su ostali bez odličja, a u borbi za broncu pobijedili su ih Mađari. Nakon 23 godine hrvatska reprezentacija je bila ponovno u prilici osvojiti svjetsko odličje, ali su Mađari bili bolji i slavili sa 6-2 (u čunjevima 3900-3754). 

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita kuglačicama naslov svjetskih prvakinja i Ines Maričić popravljanje vlastitog svjetskog rekorda! (hina/hoo/vk)