Poreč / Zagreb, 23. svibnja 2021. - Hrvatska muška karate reprezentacija na krovu je Europe! Momčad u sastavu: Ivan i Anđelo Kvesić, Enes Garibović, Zvonimir Živković, Ante Mrvičić, Ivan Martinac i Karlo Raguž, osvojila je povijesno zlatno u borbama odličje na Europskom karate prvenstvu u Poreču. U finalnom ogledu posljednjeg dana natjecanja svladani su izabranici Crne Gore, ponajveće iznenađenje EP-a, s 3-0.

Kapetan hrvatske momčadi Anđelo Kvesić prvi je izašao na tatami i pobijedio (3-1). Drugi meč Crnogorci su predali zbog ozljede svog predstavnika (8-0 za Hrvatsku), a treći, ovom prilikom i odlučujući dvoboj, bio je vrlo zahtjevan. No, Ivan Martinac ga je odradio na vrhunski način protiv vrlo borbenog Marija Hodžića.
- Ogroman uspjeh i prvo, povijesno zlato za Hrvatsku baš na EP-u u Hrvatskoj, tako da smo stvarno ispisali povijest. Svi smo presretni, bilo je puno lakše od očekivanog. Prve tri ploče su presudile - rezultat od 3-0 i zlato oko vrata - kazao je Ivan Kvesić, komplimentirajući kolegama iz reprezentacije, ali i suparnicima iz Crne Gore na velikom uspjehu.
Na EP-u u Poreču Hrvatska je osvojila ukupno četiri odličja. Uz nedjeljno osvojeno najsjajnije odličje, u vitrinu HKS-a s domaćinskog prvenstva Starog kontinenta stiže još i ženska ekipna bronca u borbama te pojedinačna bronca Enesa Garibovića u kategoriji do 75 kilograma. Uz to, u parakarateu brončano odličje osvojila je Danijela Topić.

 

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač čestitaju muškoj karate reprezentaciji na povijesnom naslovu europskog prvaka:


Dragi naši karataši i karatašice,
dragi sportski prijatelji iz HKS-a,


pomalo je nestvaran uspjeh koji ste ostvarili na porečkom Europskom prvenstvu, za kojeg znamo da ste uskočili tek prije nekoliko mjeseci kao zamjenska destinacija. Uz povijesni naslov kontinentalnog momčadskog prvaka, ekipnu broncu ženske reprezentacije i pojedinačnu Enesa Garibovića, dobili smo i prvog karate olimpijca - Ivana Kvesića te novog glavnog tajnika Europske karate federacije u osobi Davora Cipeka! Zavirimo li u povijest, teško se prisjetiti da je jedan sportski događaj u Hrvatskoj imao tako sjajne i svestrane rezultate. U ime hrvatske sportske obitelji najprije čestitamo svim osvajačima odličja, potom i zaslužniku olimpijske norme za Tokio te predsjedniku HKS-a na prestižnom priznanju. Iznad svega, čestitamo Hrvatskom karate savezu i njegovim partnerima na sjajnoj organizaciji EP-a u Poreču, za koji je najčešće spominjana ocjena sudionika - čista desetka!