Poreč, 19. svibnja 2021. - Najbolji hrvatski karataš Ivan Kvesić izborio je nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju! Osim toga, hrvatski reprezentativac u poluteškoj kategoriji (do 84 kg) borit će se za brončano odličje na seniorskom Europskom prvenstvu u karateu u Poreču, nakon polufinalnog poraza od Turčina Uğura Aktaşa koji je plasmanom na EP-u do 7. mjesta izravno "usmjerio" prema Tokiju i našeg sjajnog borca.

U njihovu međusobnom polufinalnom dvoboju Aktaş je slavio s tijesnih 3-2 u bodovima, ali već je njegov prolazak među četvoricu najboljih na EP-u, značio i otvoren put prema Tokiju za Ivana Kvesića. Razlog ove mini-zavrzlame i novog iščekivanja za Kvesića leži u spajanju dviju kategorija na OI-ju u Tokiju - njegove izvorne poluteške i teške kategorije (iznad 84 kg).

Ivan Kvesić je u 1. kolu poluteške kategorije na porečkom EP-u bio slobodan. U drugom kolu je s 3-0 pobijedio Danca Jonasa Friis-Pedersena, a potom istim omjerom i Francuza Farouka Abdesselema. U četvrtfinalu se borio s Nizozemcem Brianom Timermmansom, a budući da je dvoboj završio bez bodova, Kvesić je sudačkim preglasavanjem s 5-0 izborio plasman u polufinale.

Podsjetimo, Ivan Kvesić je u ožujku prošle godine već proslavio status evidentnog olimpijskog kandidata za Tokio, ali je preinakom odluke Svjetske karate federacije u svibnju iste godine, ostao bez izravnog plasmana. Sada je pak postao 44. hrvatski sportaš/sportašica s osiguranom "vizom" za OI u Tokiju.

 

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač uživo su u Poreču čestitali Ivanu Kvesiću i njegovu treneru Danijelu Vučiću izborenu olimpijsku "vizu" za Tokio. Poželjeli su im i novi povijesni pothvat za hrvatski karate - osvajanje prvog olimpijskog odličja!