Zagreb, 21. svibnja 2020. - U drugoj polovici ožujka s velikim smo ushitom objavili vijest o osiguranoj olimpijskoj normi Ivana Kvesića, prvoj u povijesti za hrvatski karate. Štoviše, Kvesiću je stigla potvrda izravnog plasmana (MOO), odnosno čestitka Svjetske karate federacije (WKF), što znači da su mu obje relevantne sportske udruge priznale status evidentnog olimpijca.

Dva mjeseca kasnije sve se promijenilo. Uslijed odgode tokijskih OI za 2021. godinu, došlo je i do promjena u kalendaru olimpijskih kvalifikacija brojnih sportova, ali prevladavalo je načelo MOO-a da se izborene olimpijske norme neće dovoditi u pitanje.

Ipak, Svjetska karate federacija to je učinila. Kako to izgleda iz kuta sportaša, pojasnio je Ivan Kvesić:  

-  U srijedu smo dobili službenu potvrdu da su nam ukinuli olimpijske licencije i da se dogodine nastavljaju kvalifikacije za Tokio, što potencijalno znači da - u najgorem slučaju - mogu ostati bez direktnog plasmana na OI. Naravno da mi je jako teško palo, jer su Međunarodni olimpijski odbor i Svjetska karate federacija prije dva mjeseca objavili službenu potvrdu da sam izborio OI te da, bez obzira na koronavirus, naše licencije ostaju kod nas. Jučer su nam samo poslali mail s porukom da se kvalifikacije nastavljaju. Nitko nas prethodno nije kontaktirao, niti pitao šta mi mislimo o tome. Komunicirao sam s ostalim sportašima, koji su u istoj poziciji, i svi će dignuti glas protiv takve odluke. Neki su spremni pisati i arbitraže i angažirati odvjetnike, jer smatraju da ovo nije u duhu olimpizma i fair playa.  

I Hrvatski olimpijski odbor (HOO) iznenađen je tom odlukom. Upravo je Ivan Kvesić trebao biti i službeno potvrđen za evidentnog olimpijca na sjednici Vijeća HOO-a u utorak (26. svibnja). Na ovu temu zasad traju konzultacije s ciljem zaštite prava sportaša. (hoo/vk)