Zagreb, 31. srpnja 2019. - Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša priredio je prijam za tročlano izaslanstvo karate sporta, u kojem su bili predsjednik Svjetske karate federacije (WKF) Antonio Espinos, čelnik Hrvatskog karate saveza (HKS) Davor Cipek i predsjednik HKS-ova odbora za veterane Vjekoslav Šafranić. Razgovaralo se o stanju u karate sportu na svjetskoj i nacionalnoj razini, a ponajviše o statusu karatea na velikim višesportskim priredbama, pri čemu su  sugovornici najviše komentirali MOO-ovu odluku o jednokratnom uvrštavanju karatea u program olimpijskih sportova, samo za OI u Tokiju 2020. godine.

Čelnik Svjetske karate federacije pojasnio je da je taj potez dodatno iznenađujući zbog činjenice da su Francuzi vrlo jaka karataška nacija te su itekako zainteresirani za ostanak tog borilačkog sporta u programu Igara 2024. godine u Parizu. Međutim, prema odluci MOO-a, karate će biti demonstracijski olimpijski sport samo u svojoj postojbini, na OI u Tokiju iduće godine. S tim u vezi, Espinos je zatražio od predsjednika HOO-a Mateše, koji je ujedno i član vodećeg tijela Europskih olimpijskih odbora (EOO), za potporu ostanku karatea u programima višesportskih priredbi pod ingerencijom EOO-a, ponajprije Europskih igara (EI). Mateša je istaknuo da nakon drugog, vrlo uspješnog izdanja EI u Minsku, slijede analize, koje će rezultirati izborom sportova za treće EI, u Poljskoj 2023., te da će se zalagati za ostanak karatea u programu, jer se, uz judo i boks, dokazao u svojoj atraktivnosti na Igrama u Minsku. U tom smislu, dodao je da će HOO i u budućnosti biti velika podrška radu Hrvatskog karate saveza. 

Predsjednik HKS-a Cipek izrekao je vrlo respektabilne brojke o "snazi" Hrvatskog karate saveza, a one se odnose na 183 kluba s više od deset tisuća karatist(ic)a, 400 trenera, 130 sudaca... Naravno, u razgovoru su neizostavna bila i braća Kvesić, te je izražena nada da će Ivan Kvesić predstavljati Hrvatsku u Tokiju iduće godine, na zasad jedinim OI s karateom u olimpijskom programu (hoo/vk)