Zagreb, 1. travnja 2019. - Na 54. seniorskom Europskom prvenstvu, održanom u u Guadalajari (Španjolska), hrvatska karate reprezentacija osvojila je tri odličja. U pojedinačnoj konkurenciji brončana odličja izborila su braća Ivan i Anđelo Kvesić, dok je broncu osvojila i muška reprezentacija u borbama (Ivan i Anđelo Kvesić, Enes Garibović, Zvonimir Živković, Ivan Martinac, Ante Mrvičić i Stjepan Štimac). U odlučujućem dvoboju za broncu hrvatski su karataši nadvisili Ukrajince sa 3-0.

U karateu, jednom od svojih najtrofejnijih sportova, Hrvatska je od državne samostalnosti broj osvojenih seniorskih medalja s EP-a povećala na 81, a u posljednjih petnaestak godina održala je tradiciju boravka svojih boraca na kontinentalnom postolju. Na Olimpijskim igrama u Tokiju iduće godine karate će se premijerno naći u olimpijskom programu, a aktualni svjetski prvak Ivan Kvesić realan je kandidat za nastup na tom natjecanju. U svojoj kategoriji trenutačno je treći na svjetskoj rang-ljestvici, s koje će najbolji kvartet otići u japansku prijestolnicu. Možda se već na lipanjskim Europskim igrama u Minsku i našem karate sportu otvori put prema Tokiju...

Hrvatski olimpijski odbor čestitao je karatašima na osvojenim odličjima, uz želju da im se ostvari i olimpijski san - nastup na Igrama iduće godine u Tokiju! (hoo/vk)