Zagreb, 10. rujna 2018. - Na Svjetskom karataškom prvenstvu u Madridu hrvatski reprezentativac Ivan Kvesić (kateg. do 84 kg) okitio se zlatnom medaljom i prekinuo desetogodišnje čekanje svjetskog naslova u Hrvatskoj. Na putu do velikog trijumfa u poluteškoj kategoriji Kvesić je u 1. kolu bio slobodan, a nakon toga je svladao Rumunja Christiana Mariana Michalachea sa 4-0, Dionicija Gustava iz Dominikanske Republike sa 8-1, Bjelorusa Antona Isakaua sa 4-3, Danca Michela Corbalana sa 5-0, a u polufinalu je sa 2-1 bio bolji od europskog i svjetskog prvaka, Turčina Ugura Aktasa, koji se morao zadovoljiti broncom.

Do naslova svjetskog prvaka 22-godišnji član KK Hercegovina iz Zagreba stigao je bez borbe, budući da Ukrajinac Valerij Čobotar nije bio u stanju odraditi pojedinačnu finalnu borbu jer je dan prije u ekipnom natjecanju zadobio ozljedu od primljenih udaraca.  

Kako se Ukrajinac nije pojavio na tatamiju za finalnu borbu, sucima je preostalo samo proglasiti Kvesića pobjednikom. Ovo je tek treće svjetsko zlato u povijesti hrvatskog karatea - prije Ivana Kvesića, Junior Lefevre trijumfirao je 2000. godine u Münchenu, a osam godina poslije do zlata je stigao i Danil Domdjoni u Tokiju.
Od ukupno 24 hrvatska reprezentativca i reprezentativke, koliko ih nastupa na SP-u u Madridu, subota je donijela i borbu za broncu Jelene Pehar u kategoriji do 50 kg. U prilično izjednačenom dvoboju slavila je Austrijanka Bettina Plank (diskvalifikacijom Pehar dvije sekunde prije kraja), ali i Jelena je zaslužila sve čestitke za borbenost.

Iz Španjolske, sa zasjedanja skupštine Europskih olimpijskih odbora (EOO) u Marbelli, čestitku svjetskom prvaku Ivanu Kvesiću uputili su predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i Josip Čop:

 

Dragi Ivane,

sjajnim nastupom u najjačoj svjetskoj konkurenciji vratio si hrvatski karate na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. U ime hrvatske sportske obitelji od srca ti čestitamo osvajanje svjetskog zlata, a budući da je karate u olimpijskom programu Igara u Tokiju 2020., želimo ti i ostvarenje olimpijskih ambicija. (hoo/vk)