Zagreb, 3. studenoga 2018. - Čak 24 hrvatskih reprezentativaca nastupit će na Svjetskom prvenstvu u karateu, koje se od 6. do 11. studenoga 2018. godine održava u Madridu. To je ujedno prvi SP otkako je karate sport postao dijelom olimpijske obitelji (premijerno je u programu Olimpijskih igara u Tokiju za dvije godine). Svjetsko prvenstvo je također i dio opsežnog programa olimpijskih kvalifikacija koje će završiti predolimpijskim turnirom u Parizu početkom 2020. godine.

U Madridu se očekuje nastup više od 1100 seniorki i seniora iz čak 140 zemalja, a osim 24 natjecatelja i natjecateljice, Hrvatsku će na Svjetskom prvenstvu predstavljati i izbornici Esad Garibović (borbe, m.), Dragutin Galina (borbe, ž.) i Tihomir Grgić (kate, m. i ž.). U ulozi trenera je i Fedor Nalis. Treneri u parakarate reprezentaciji su Danijel Kufner i Domagoj Šuster. Osim brojnih natjecatelja, na rekordnom SP-u u Španjolskoj sudjelovat će i šestero hrvatskih sudaca. Prva natjecanja počinju u utorak prijepodne borbama po kategorijama, a završavaju ekipnim finalima u nedjelju. 

Zanimljivost ovog SP-a za Hrvatski karate savez je i u tome što će to biti prvo veliko natjecanje pod vodstvom novog čelnika Saveza, Davora Cipeka. Na izbornoj Skupštini Hrvatskog karate saveza, održanoj u Zagrebu, za novog je predsjednika izabran dugogodišnji tajnik Davor Cipek. Nasljednik Stjepana Čelana (23 godine na vodećoj dužnosti u Savezu), dobio je 131 glas članova Skupštine, a njegov protukandidat Mario Vučić 14 glasova. 

HOO čestita Davoru Cipeku izbor na predsjedničku dužnost Hrvatskog karate saveza, a hrvatskim karatisti(ca)ma želi uspješan nastup na SP-u! (hoo/vk)