Zagreb, 10. srpnja 2021. - Hrvatske veslačice Ivana i Josipa Jurković osvojile su naslov svjetskih prvakinja u dvojcu bez kormilara na Svjetskom prvenstvu za mlađe seniore i seniorke u češkim Račicama.

 

Velolučke sestre blizanke, trenutačno članice zagrebačkog VK Trešnjevka, u finalnoj su utrci vodile od početka do kraja te kroz ciljnu ravninu  prošle u vremenu 7:17.20 minuta. Srebro je pripalo Amerikankama Caitlin Esse i Lucy Koven (7:19.79), bronca Njemicama Leni Sarassa i Hannah Reif (7:22.39). Prava je šteta što sestre Jurković u ovakvoj formi nemaju osiguran plasman na Olimpijske igre u Tokiju, na kvalifikacijama u Luzernu ostale su pomalo nedorečene jer u disciplini ženskih dvojaca bez kormilara ukupne su pobjednice Svjetskog kupa za ovu godinu.

Na mlađeseniorskom SP-u u Račicama nastupile su još dvije hrvatske posade. Osječki blizanci Patrik i Anton Lončarić nastupili su u elitnom   finalu muških dvojaca bez kormilara, ali su utrku završili na najnezahvalnijem četvrtom mjestu. Ivan-Ante Grgić i Patrik Papac nisu se uspjeli plasirati u finale dvojaca na pariće, u polufinalnoj utrci bili su peti u skupini, nedovoljno za prolazak u borbu za odličja.

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita Ivani i Josipi Jurković mlađeseniorski naslov svjetskih prvakinja, računajući na njih, kao i na blizance Lončarić, za ozbiljne olimpijske uzdanice za tri godine u Parizu! (hoo/vk)