Ispis

Luzern, 16. svibnja 2021. - Na stazi Crvenog jezera pokraj Luzerna (Švicarska) tradicionalno se održavaju posljednje olimpijske kvalifikacije u veslanju, a ovog vikenda u misiji borbe za tokijske olimpijske norme bile su dvije hrvatske posade - ženski dvojac i muški četverac, međutim, niti jedna od njih nije osigurala "vizu" za OI.

 

Velolučke blizanke Ivana i Josipa Jurković u nedjeljnom su finalu ženskih dvojaca bez kormilara stigle četvrte (7:29:69), a nastup u Tokiju osigurale su prvoplasirane Ruskinje (7:18.05) i drugoplasirane Dankinje (7:18.80).

Muški četverac bez kormilara (Marko Ukropina, Anton i Patrik Lončarić, Ivan Piton) zauzeo je četvrto mjesto (6:13.68) u polufinalnoj skupini, što je bilo nedovoljno za prolazak u finale, iz kojeg su također dvije najbrže posade izborile nastup u Tokiju.   

I za veslače i za veslačice ovo je bilo dragocjeno iskustvo. S obzirom na njihovu mladost, zasigurno će biti istinski aduti za OI u Parizu 2024.

 

Na Olimpijskim igrama u Tokiju hrvatsko će veslanje predstavljati samac Damir Martin i dvojac bez kormilara Martin i Valent Sinković. (hoo/vk)