Zagreb, 1. svibnja 2021. - Na veslačkoj stazi Jarunskog jezera u Zagrebu završena je prva regata ovogodišnjeg Svjetskog kupa, ujedno i prva ikada održana u Hrvatskoj. Zbog najavljenog vjetrovitog vremena u nedjelju, sve su finalne utrke održane u subotu, a hrvatski veslači i veslačice osvojili su u njima dvije zlatne i dvije brončane medalje. To im je dosad najbolji domet u Svjetskom kupu, bez obzira na slabiju konkurenciju u pojedinim disciplinama.

 

Zlatne medalje očekivano uvjerljivo osvojili su braća Martin i Valent Sinković u dvojcu bez kormilara, a pothvat vrijedan najsjajnije kolajne ostvarile su u ženskoj inačici iste discipline i blizanke Ivana i Josipa Jurković. Četverac bez kormilara u sastavu Ivan Piton, Anton i Patrik Lončarić, Marko Ukropina dobro je odradio posao, osvojivši broncu, a najteži put do kolajne imao je olimpijski samac Damir Martin koji je u svom drugom subotnjem nastupu izborio postolje u konkurenciji dostojnoj olimpijskog polufinala (Zeidler, Synek, Borch...).

Sestre Jurković i četverac bez kormilara još mogu izboriti olimpijsku "vizu" za Tokio - na skorašnjoj posljednjoj kvalifikacijskoj regati u Luzernu, i na taj način  pridružiti se braći Sinković i Damiru Martinu na Igrama ovoga ljeta.

 

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čestita trima veslačkim posadama i samcu na osvojenim medaljama na premijernom izdanju regate Svjetskog kupa u Zagrebu, a Hrvatskom veslačkom savezu na sjajno organiziranom sportskom događaju!