Ispis

Luzern, 2. lipnja 2019. - Na seniorskom Europskom veslačkom prvenstvu u Luzernu zlatni hrvatski olimpijci u dvojcu na pariće iz Rio de Janeira 2016. godine, Martin i Valent Sinković, osvojili su zlatnu medalju u dvojcu bez kormilara, dok su Luka Radonić u konkurenciji lakih samaca i Damir Martin u klasičnom samcu veslali u A finalu, ali nedovolljno brzo za uspon na pobjedničko postolje. U rijetko viđenoj dominaciji i demonstraciji veslačke kvalitete Sinkovići su otpočetka do kraja iskontrolirali utrku i trijumfirali sa 6:22.460 minuta, ispred Rumunja sa 6.24.530 i Španjolaca sa 6:26.310 minuta.

Luka Radonić je u finalu lakih samaca zauzeo četvrto mjesto s vremenom od 7:06.490 minuta, što je više od četiri sekunde zaostatka za trećeplasiranim Talijanom Gorettijem. Europski prvak je Mađar Peter Galambos. U finalu samaca dvostruki europski prvak Damir Martin zauzeo je peto mjesto (6.55.590). Europsko zlato osvojio je Nijemac Ziedler s vremenom od 6:47.320...

Ženski četverac bez kormilara (Bruna Milinović, Marcela Milošević, Ivana i Josipa Jurković) zauzeo je 2. mjesto u B finalu, ukupno 8. na EP-u.

 

Čelnici Hrvatskog olimpijskog odbora - predsjednik Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop - uputili su čestitku europskim prvacima braći Sinković:

Dragi Valente i Martine,

po tko zna koji put silno ste nas razveselili sjajnim nastupom na velikom natjecanju. Vaša iznova demonstrirana lakoća pobjeđivanja u europskoj konkurenciji sve nas ispunjava divljenjem i ponosom. U ime cjelokupne hrvatske olimpijske obitelji čestitamo vam novi naslov europskih prvaka!  (hoo/vk)