Ispis

Plovdiv, 12. svibnja 2019. - Najbolji hrvatski veslači pokazali su se vrlo konkurentnima u premijernom ovosezonskom natjecanju u svjetskoj veslačkoj eliti. Na prvoj regati Svjetskog kupa u bugarskom Plovdivu samac Damir Martin vratio se u pobjednički ritam, braća Martin i Valent Sinković zauzeli su drugo mjesto u dvojcu bez kormilara, dok je laki samac Luka Radonić prvi zaslužio uspon na postolje - u subotnjem programu osvojio je broncu. Olimpijski doprvak iz Rio de Janeira, Damir Martin, uvjerljivo je osvojio prvo mjesto, ostvarivši šest i pol sekundi bolje vrijeme od drugoplasiranog Bjelorusa Pilipa Pavoukoa, dok je treći bio Finac Robert Ven.

Nakon odličnih nastupa na putu do finala, olimpijski pobjednici iz Rija u dvojcu na pariće te aktualni svjetski prvaci u dvojcu bez kormilara, braća Sinković, nisu u istom stilu ušli i u borbu za odličja. Gotovo cijelu utrku bili su treći, u završnici su prestigli Španjolce, ali su im neuhvatljivi ostali predstavnici Srbije Martin Mačković i Miloš Vasić. Kroz ciljnu ravninu Sinkovići su prošli su u vremenu 6:36.030 minuta, s nešto manje od dvije sekunde zaostatka za pobjednicima.

Naš najbolji laki samac Luka Radonić doveslao je do bronce s vremenom od 7:04.89 minuta, što je bilo desetak sekundi sporije od pobjednika, Mađara Petera Galambosa, te oko četiri sekunde iza drugoplasiranog Poljaka Jankowskog.

Nova hrvatska veslačka uzdanica - četverac bez kormilara: Tomislav Šain, Ivan Piton, Patrik Lončarić i Anton Lončarić zauzeo je četvrto mjesto (6:16.600) u finalu. U debitantskom nastupu na velikom natjecanju hrvatski četverac je u samoj završnici napao trećeplasirane Austrijance, ali je ipak ostao bez medalje. Slavili su Poljaci sa 6:08.400.

Tri izborena postolja i četvrto mjesto naših veslača odlična su najava za skorašnje Europsko prvenstvo u Luzernu (od 31. svibnja do 2. lipnja), ali i za predstojeća natjecanja (dvije regate Svjetskog kupa - lipanjsku u Poznanu i srpanjsku u Rotterdamu), među kojima će kulminacija biti Svjetsko prvenstvo s borbom za olimpijske norme - u Linzu od 25. kolovoza do 1. rujna. 

Hrvatski olimpijski odbor čestita veslačima na uspješnim nastupima na 1. regati Svjetskog kupa u Plovdivu! (hoo/vk)