Ispis

Plovdiv, 15. rujna 2018. - Novi pothvat hrvatskih olimpijaca! Najtrofejniji hrvatski veslači, braća Martin i Valent Sinković, osvojili su zlatnu medalju u dvojcu bez komilara na Svjetskom prvenstvu u bugarskom Plovdivu.

To im je peti naslov svjetskih prvaka u trećoj različitoj disciplini, nakon što su s Damirom Martinom i Davidom Šainom bili na svjetskom tronu u četvercu na pariće 2010. i 2013. te u dvojcu na pariće 2014. i 2015. godine, dodavši tim trofejima i nezaboravno olimpijsko zlato iz Rija 2016. godine.
Sinkovići su odlično izveslali finalnu utrku u Plovdivu. Već na sredini staze bili su gotovo nedostižni, a u završnih 500 metara išli su s fantastičnih 3.89 sekundi ispred Rumunja. Zlato su osvojili sa 6:14.96 minuta, oko dvije sekunde ispred srebrnih Rumunja Cozmiuca i Tudose, te 2.55 sekundi ispred brončane francuske braće Onfroy.
Martinu i Valentu Sinković, koji su prošlogodišnjim srebrom na SP-u u Sarasoti navijestili skorašnji uspon na svjetski tron i u dvojcu bez kormilara, ovo je sedma kolajna u najjačoj svjetskoj konkurenciji. Imaju još i broncu u četvercu na pariće s Bleda 2011. godine, u istoj posadi i olimpijsko srebro iz Londona 2012. godine.
Pod vodstvom sjajnog stratega Nikole Bralića, Sinkovići su ponovno ujedinili naslov europskog i svjetskog prvaka (u dvojcu bez kormilara) te im kao izazov ostaje još samo olimpijsko zlato u Tokiju 2020. godine. (hoo/vk)

 

Iz Zadra, u kojem bodre hrvatsku tenisku reprezentaciju u polufinalu Davisova kupa sa SAD-om, braći Sinković čestitku su uputili predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora - Zlatko Mateša i Josip Čop:

Dragi Valente i Martine,
na krovu ste Svijeta u trećoj različitoj veslačkoj disciplini, što je vrhunski pothvat rezerviran samo za najveće. U ime hrvatske olimpijske obitelji od srca vam čestitamo osvajanje svjetskog zlata, ispunjeni optimizmom da ćete trofejnu kolekciju obogatiti u Tokiju 2020. - olimpijskom medaljom i u vašoj novoj disciplini.